VIDEO | Se clatină dictatura? Momentul în care forțele de ordine lasă scuturile jos în fața Parlamentului de la Minsk, în uralele manifestanților

Captură de ecran

O parte a gărzilor de securitate se pregătește să lase cale liberă prăbușirii regimului Lukașenko? Demonstranții au obținut vineri o victorie de etapă.

O televiziune din Rusia a surprins momentul în care circa 1.000 de protestatari, adunați în fața clădirii Parlamentului, au cerut cordonului de trupe speciale ale Ministerului de Interne să lase scuturile jos, iar scutierii au fost de acord.

Manifestanții le-au mulțumit și, într-un acces de bucurie, s-au grăbit să îmbrățișeze forțele de ordine, dăruindu-le flori, a relatat reporterul televiziunii ruse independente TV Rain.

„Multe depind acum de eșaloanele superioare ale aparatului de securitate”

Gestul forțelor de ordine de la Interne confirmă detaliul punctat de analistul Mark Galeotti, reputat expert în politici est-europene, care a declarat că „există un val din ce în ce mai mare de ofițeri de securitate care își depun public demisia, aruncându-și uniformele în semn de protest”.

La ora actuală, dictatorul Aleksnadr Lukașenko are de partea sa loialitatea trupelor OMON.

„Trupele de Interior – separate de OMON și mai puțin pregătite pentru astfel de operațiuni – par și mai puțin dispuse să intre în acțiune. De câteva ori, polițiștii obișnuiți au plecat de lângă protestatari, dar pentru că s-au speriat, ci pentru că pur și simplu nu voiau să crape capete pentru un președinte pe care poate că nu îl mai susțin. Multe depind acum de eșaloanele superioare ale aparatului de securitate, dacă există ofițeri superiori suficient de iritați de situația pentru a nu fi dispuși să acționeze”, a explicat Mark Galeotti.

Sancțiunile UE

Între timp, Uniunea Europeană a dat undă verde vineri pentru sancţionarea represiunii din Belarus în urma realegerii disputate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, au declarat oficiali europeni, relatează AFP.

„Miniştrii de externe din UE au convenit să-i sancţioneze pe cei responsabili de represiune şi va fi întocmită o listă cu nume”, a precizat sursa citată.

Cel puţin nouă state membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană au cerut instituirea de noi sancţiuni împotriva Belarusului în urma alegerilor prezidenţiale contestate de opoziţie şi a represiunii care continuă împotriva manifestanţilor ce protestează faţă de realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, notează vineri Reuters.

Polonia, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia şi Danemarca au cerut într-o scrisoare comună „măsuri restrictive împotriva oficialilor” responsabili pentru desfăşurarea alegerilor încheiate cu realegerea lui Lukaşenko cu circa 80% din voturi şi pentru violenţele împotriva protestatarilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here