VIDEO | SpaceX a lansat patru astronauţi spre Staţia Spaţială Internaţională

Sursa: captură video

SpaceX, compania de rachete a lui Elon Musk, a lansat joi dimineaţa devreme (ora locală) un echipaj format din patru persoane pentru o călătorie către Staţia Spaţială Internaţională, un cosmonaut rus şi un astronaut din Emiratele Arabe Unite alăturându-se celor doi membri ai echipajului NASA pentru acest zbor, relatează Reuters, citată de News.ro.

Vehiculul de lansare al SpaceX, format dintr-o rachetă Falcon 9 şi o capsulă Crew Dragon operată în mod autonom, denumită Endeavour, a decolat la ora locală 12:34 a.m. (07.34, ora României) de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida.

O transmisiune în direct de la NASA a arătat nava spaţială, cu o înălţime de 25 de etaje, desprinzându-se de rampa de lansare şi urcând spre cer, pe măsură ce motoarele sale Merlin, nouă la număr, au început să se aprindă în nori de vapori, iar o minge de foc roşiatică a luminat cerul.

Crew Dragon va zbura spre Staţia Spaţială Internaţională cu o viteză ce va atinge 28.164 km/h, de peste 22 de ori mai mare decât viteza sunetului.

Lansarea a avut loc la 72 de ore după ce o primă încercare a fost anulată în ultimele minute ale numărătorii inverse, luni dimineaţă, din cauza unei probleme apărute în fluxul de lichid de aprindere a motorului. NASA a declarat că problema a fost rezolvată prin înlocuirea unui filtru înfundat şi prin curăţarea sistemului.

Călătoria către Staţia Spaţială Internaţională, laboratorul ce orbitează la aproximativ 420 km deasupra Pământului, ar urma să dureze aproape 25 de ore, iar andocarea este planificată pentru vineri, în jurul orei 06.15 GMT (8.15, ora României), echipajul urmând să înceapă o misiune ştiinţifică de şase luni în microgravitaţie.

Denumită Crew 6, misiunea duce pe ISS cea de-a şasea echipă pe termen lung pe care NASA o trimite la bordul unui vehicul SpaceX, de când compania privată de rachete fondată de Elon Musk a început să trimită astronauţi americani pe orbită, în mai 2020.

Cel mai recent echipaj pentru ISS este condus de comandantul misiunii, Stephen Bowen, în vârstă 59 de ani, fost ofiţer de submarin al Marinei americane, care are peste 40 de zile petrecute pe orbită, fiind veteran a trei zboruri cu navetă spaţială şi a şapte ieşiri în spaţiu. Colegul astronaut de la NASA, Warren „Woody” Hoburg, 37 de ani, inginer şi pilot comercial, este cel desemnat să fie pilotul echipajului nr. 6 şi se află la primul său zbor în spaţiu.

Misiunea Crew 6 se remarcă, de asemenea, prin includerea astronautului din Emiratele Arabe Unite Sultan Alneyadi, 41 de ani, a doua persoană din ţara sa care zboară în spaţiu, dar prima care se lansează de pe teritoriul SUA. Primul astronaut din EAU a fost lansat pe orbită în 2019 la bordul unei nave spaţiale ruseşti.

Din Crew 6 mai face parte cosmonautul rus Andrei Fediaev, în vârstă de 42 de ani, care, la fel ca Alneiadi, este inginer, începător în domeniul zborurilor spaţiale, fiind desemnat drept specialistul tehnic al misiunii. Fediaev este al doilea cosmonaut care zboară la bordul unei nave spaţiale americane în cadrul unui acord reînnoit de împărţire a curselor către ISS, acord semnat în iulie de NASA şi de agenţia spaţială rusă Roscosmos, în pofida tensiunilor sporite dintre Washington şi Moscova după invazia rusă din Ucraina.

Echipajul Crew 6 va fi întâmpinat la bordul staţiei spaţiale de cei şapte ocupanţi actuali ai ISS – trei membri ai echipajului NASA din SUA, inclusiv comandantul Nicole Aunapu Mann, prima femeie amerindiană care a zburat în spaţiu, trei ruşi şi un astronaut japonez.

ISS, având o lungime de mărimea unui teren de fotbal, este operată fără întrerupere de peste două decenii de un consorţiu condus de SUA şi Rusia, care mai include Canada, Japonia şi 11 ţări europene.

Misiunea Crew 6 vine după două incidente recente în care nave spaţiale ruseşti andocate la laboratorul orbital au avut scurgeri de lichid de răcire care, aparent, au fost provocate de micrometeoroizi, mici fragmente de rocă spaţială, care au străbătut spaţiul şi au lovit naveta la mare viteză.

Unul dintre vehiculele ruseşti afectate a fost o capsulă Soiuz pentru echipaj care a transportat doi cosmonauţi şi un astronaut pe staţia spaţială, în septembrie, pentru o misiune de şase luni care acum urmează să se încheie în martie. O capsulă Soiuz de înlocuire, fără echipaj, menită să-i aducă acasă, a sosit sâmbătă la staţia spaţială.

SpaceX ar trebui să aleagă între Ucraina şi Rusia, susține Mihailo Podoliak după ce compania lui Elon Musk a anunţat că a limitat utilizarea dispozitivelor Starlink

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here