VIDEO. Veteranii războiului de pe Nistru (1992) protestează la Chișinău. Un fost combatant a atacat ușa Guvernului cu un buzdugan

Veteranii războiului de pe Nistru protestează luni în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Membrii Consiliului Național al Veternailor de Război scandează „Dodon la pușcărie” și „Jos trădătorii”, cerând demisia Executivului Republicii Moldova.

Un protestatar înarmat cu un buzdugan a reușit să ajungă până la ușa guvernului și să o spargă, relatează InfoPrut.

Veteranii au blocat bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău și vor să fie lăsați în interiorul Guvernului pentru a purta discuții cu autoritățile pe tema revendicărilor lor, printre care și un cuantum minim al pensiei.

„Tehnocratul ne-a ținut în hala din antreu. Ni s-a spus din cinci în cinci minute că vor veni. A venit unul – Dragancea (n.r. – Vitalie Dragancea, consilierul premierului Chicu) – un consilier ca ne-a întrebat cine suntem, ce facem aici. Noi am ieșit și am venit înapoi. Ce are el să ne întrebe?”, a spus conducătorul grupului.

Luni, 2 martie, se împlinesc 28 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru. Luptele sângeroase au început din noaptea de 1 spre 2 martie 1992 pe ambele maluri ale râului. Primele persoane în stat și-au anunțat intenția de a depune flori, luni, în memoria eroilor căzuți în lupte.

Potrivit datelor oficiale, în conflictul armat din 1991-1992 au participat peste 30.000 de persoane. Dintre acestea, 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3.500 au fost răniţi.

La 21 iulie 1992, Republica Moldova și Federația Rusă au semnat o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Chiar și după încetarea focului, Rusia a continuat să ofere regimului separatist sprijin militar, politic și economic, permițându-i să supraviețuiască și conferindu-i un anumit grad de autonomie față de Moldova.

Trupele militare rusești staționează în continuare pe teritoriul moldovenesc, în pofida obligațiilor asumate de Rusia la Summit-urile OSCE din 1999 și 2001.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here