VIDEO | Violențe la Barcelona, în a cincea noapte de manifestaţii

Sursa: Twitter

Protestatarii au aruncat cu sticle în forţele de ordine, au incendiat containere şi au vandalizat magazine la Barcelona, noaptea trecută, în timpul unor noi manifestaţii de susţinere a rapperului Pablo Hasel, condamnat pentru elogierea terorismului şi calomnierea monarhiei, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Manifestaţii au aruncat cu diverse obiecte către poliţişti, dar şi cu dispozitive incendiare, în a cincea noapte de proteste.

Pe o stradă celebră pentru magazinele sale, Passeig de Gracia, protestatarii au vandalizat magazine. Alţi manifestanţi au spart geamurile sălii de concerte Palau de la Musica.

La protest au participat aproximativ 6.000 de oameni. Au fost arestate nouă persoane în Catalonia, inclusiv trei minori, iar alte nouă persoane au fost rănite, dintre care două au ajuns la spital.

Au avut loc manifestaţii şi la Madrid – un protest paşnic, Pamplona şi Lleida – unde au avut loc ciocniri.

Rapperul spaniol Pablo Hasel a fost arestat marţi, după ce se baricadase de 24 de ore în Universitatea din Lleida pentru a evita să execute o pedeapsă cu închisoarea. Hasel trebuie să execute 9 luni de închisoare pentru că a vorbit în termeni laudativi despre terorism şi a calomniat monarhia şi instituţiile statului în mesaje publicate pe Twitter şi în versurile sale prin care ataca poliţia şi regele.

Poliţia catalană a pătruns marţi în Universitatea din Lleida şi l-a arestat, după o zi de când el ajunsese aici însoţit de susţinători. Rapperul trebuia să se predea săptămâna trecută, însă nu a respectat ordinul judecătoresc.

Cazul lui a reaprins în Spania dezbaterea privind dreptul la libera exprimare.

Pablo Hasel, pe numele real Pablo Rivadulla Duro, a fost găsit vinovat pentru  glorificarea terorismului într-un caz separat, în 2014, dar pedeapsa cu închisoarea a fost suspendată în 2019, cu condiţia ca el să nu recidiveze trei ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here