VIDEO | Violențe la Chișinău între armeni și azeri. S-au bătut cu steaguri

Congresul Azerilor din Republica Moldova a organizat miercuri un marş la Chişinău în semn de protest față de „provocarea comisă de forţele armate ale Armeniei în direcţia regiunii Tovuz a frontierei azero-armene”, transmite Stiri.md.

În cadrul manifestației, mai mulți azeri și armeni au fost surprinși cum se băteau cu drapele. Altercațiile au avut loc în fața ambasadei Armeniei la Chișinău.

Prezenți la eveniment, carabinierii au reușit cu greu să-i despartă pe manifestanți. 

Încleștările de la Chișinău vin pe fondul recentelor violențe la frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan, în urma cărora 16 persoane și-au pierdut viața.

Context

Armenia şi Azerbaidjan sunt în conflict de aproape 30 de ani pentru controlul asupra enclavei separatiste Nagorno-Karabah, teritoriu din Azerbaidjan populat majoritar de armeni şi care şi-a declarat independenţa, cu susţinerea Erevanului, la începutul anilor 1990, declanşând un conflict soldat până acum cu 30.000 de morţi. Un armistiţiu precar este în vigoare din 1994.

Ciocniri în apropiere de această regiune sunt destul de frecvente, însă lupte la frontiera azero-armeană, cum sunt cele de acum, sunt mult mai rare.

Cele două tabere se acuză reciproc de declanşarea noilor ostilităţi. 

Un război deschis între cele două ţări s-ar putea extinde asupra întregului Caucaz şi ar putea implica Rusia, aliatul militar al Armeniei, şi Turcia, care sprijină Azerbaidjanul, aflate în concurenţă pentru a-şi exercita influenţa geopolitică în această regiune strategică.

Săptămâna trecută, autoritățile de la Baku i-au amenințat pe armeni cu bombardarea centralei nucleare din apropiere de Erevan, cea mai gravă amenințare din ultimii douăzeci de ani între cele două țări.

Un atac cu rachetă asupra centralei Metsamor, de lângă Erevan, capitala Armeniei, ar putea declanșa un dezastru nuclear de proporțiile celui de la Cernobîl în zona Caucazului de Sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here