VIDEO | Vladimir Putin a participat la liturghia de Paște oficiată de Patriarhul Kiril

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril I, a prezidat liturghia de Paște la Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova. La scurt timp după miezul nopții, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse i-a salutat pe credincioși cu ocazia Paștelui. Președintele Vladimir Putin a participat și la liturghie, care a fost transmisă în direct de televiziunea din toată țara, informează onet.pl.

Kiril îl sprijină de multă vreme pe Vladimir Putin. Patriarhul a susținut acțiunile armatei ruse, numind-o „singura alegere corectă”. Au existat multe acuzații împotriva lui Kiril că în perioada comunistă a colaborat cu serviciul secret sovietic al KGB.

În timpul liturghiei, Kiril nu a menționat războiul din Ucraina. În predică, el a spus, printre altele, că primul lucru pe care trebuie să-l faca fiecare creștin de Paști este „certitudinea absolută a biruinței finale a adevărului”, pentru că de aceea Mântuitorul a suferit și a înviat din morți. „Aceasta înseamnă că toți creștinii sunt de partea victoriei, indiferent cât de dificilă ar fi viața lor de zi cu zi”, a spus el.

Potrivit agenției de știri ruse RIA Novosti, la liturghia de Paște au participat, printre alții, și de Nunțiu Apostolic în Federația Rusă, Arhiepiscopul Giovanni D’Aniello, și Președintele Conferinței Episcopilor Catolici din Rusia, Arhiepiscopul Paolo Pezzi.

La finalul slujbei, Kiril I și Putin s-au dăruit reciproc cadouri. Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a primit un ou de Paște decorativ de la liderul de la Kremlin.

A fost prima întâlnire publică a Președintelui Federației Ruse cu Patriarhul Moscovei de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie. Putin participă în mod tradițional la liturghia de Paște de la Moscova. Potrivit agenției de presă Interfax, aproape 600.000 de persoane au participat la slujbele de Paște numai în capitala Rusiei. oameni.

*Parlamentul European l-a criticat pe Patriarhul Kiril

Parlamentul European a criticat rolul jucat de patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kiril, în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cuvintele de condamnare pentru justificarea teologică pentru această agresiune au fost incluse în rezoluția adoptată la 7 aprilie privind represiunea în creștere în Rusia.

Punctul șase al rezoluției precizează că Parlamentul European „condamnă rolul Patriarhului Moscovei Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, în justificarea teologică a războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei; acceptă curajul celor 300 de preoți ortodocși ruși care au semnat o scrisoare condamnând agresiunea armată, regretul din cauza suferinței poporului ucrainean și un apel la „încheierea războiului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here