Virus contra virus. Ar putea fi banala răceală un scut împotriva Covid-19? Concluziile cercetătorilor americani

Răceala comună ar putea fi un scut viabil împotriva Covid-19? Datele comparative cu pandemia de gripă din 2009 oferă o rază de speranță în acest sens, susțin cercetătorii americani.

Yale School of Medicine a realizat un studiu pentru a verifica răspunsul imunitar al organismului odată contractată răceala comună, căutând să observe modul în care interferonul poate stopa declanșarea virusului gripal.

Interferonul este o substanță proteică sintetizată în celule în timpul infecțiilor virale – cum ar fi banala viroză respiratorie – și care împiedică dezvoltarea virusurilor.

„Urmărim interacțiunea dintre virusul răcelii comune și a cea a virusului gripal, mai ales a acelui tip virus care a provocat pandemia de gripă din 2009. Ne interesează asta pentru că, în 2009, când acea pandemie era așteptată să lovească Europa, impactul ei a fost redus în momentul în care copiii s-au întors la școală și au început să ia banala răceală cu care ne confruntăm toți la începutul toamnei. La acea dată, circula speculația că infecția răcelii a intervenit în evoluția virusului gripal, încetinindu-i răspândirea. Am vrut să verificăm în detaliu această ipoteză și, într-adevăr, am observat că o expunere la răceala comună cu câteva zile înainte a oprit infecția cu virusul gripal. Iar acolo unde nu a existat această răceală, virusul gripal și-a văzut neabătut de dezvoltarea lui normală”, a explicat în podcast-ul BBC Global News dr. Ellen Foxman, de la Yale School of Medicine, care a condus elaborarea studiului.

În teorie, declanșarea interferonului prin răceala comună pentru a stopa avântul infecțios al coronavirusului sună „rezonabil”, mai rămâne însă de văzut cât de „viclean” este acest virus, dacă poate fenta sau nu substanța proteică, a subliniat Foxman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here