Vlad Voiculescu: Cu un candidat care are sprijinul opoziției, nu merg mai departe. Nu dau cec în alb PNL

Foto: Inquam Photos / George Calin

Candidatul sprijinit de PLUS pentru Primăria Capitalei, Vlad Voiculescu, a avut, vineri, prima ieșire publică după decizia PNL de a-l sprijini pe Nicușor Dan în cursa pentru Primăria Capitalei.

Anunțul, făcut joi, de Ludovic Orban, a fost salutat de USR, partenerul de coaliție al PLUS.

Principalele declarații ale lui Vlad Voiculescu:

 • Am primit în ultimele 24 de ore câteva mii de mesaje de încurajare și care într-o bună măsură m-au copleșit.
 • De vreo doi ani încoace am început să lucrez la proiectul Bucureștiul oamenilor buni. Nu este despre Vlad, este despre câteva sute de experți și mii de oameni care au contribuit.
 • În momentul ăsta avem o realitate politică, o realitate care ne așează în față întrebarea cum mergem mai departe. Vreau să spun foarte clar că atât timp cât avem un candidat onest, care strânge susținerea unei majorități covârșitoare a partidelor de opoziție și cât timp avem siguranța că acest candidat va câștiga alegerile împotriva Gabrielei Firea, eu nu voi merge înainte. În condițiile astea. La București nu vorbim de un singur om, ci de o echipă.
 • Eu nu dau un cec în alb PNL. Aștept să văd cum merg negocierile.
 • Este păcat că nu am avut un proces la care să contribuie zeci de mii de bucureșteni care să-și aleagă candidatul.
 • Cred că în politică, mai mult ca oriunde, scopul nu scuză mijloacele.

Dacian Cioloș acuză o lovitură de imagine orchestrată de Ludovic Orban

 • Politica este despre oameni, nu despre partide. Este despre ceea ce putem face pentru cei care ne votează și ne dau responsabilitatea de a munci în interesul lor.
 • Alegerile pentru Primăria București sunt despre bucureșteni, despre dreptul lor de a trăi într-o capitală europeană, modernă, curată, cu o administrație care lucrează pentru ei.
 • Mi-ar fi plăcut ca Nicușor Dan să fi discutat cu Vlad Voiculescu și despre susținerea pe care o negocia cu Ludovic Orban, așa cum au discutat despre multe alte probleme, transparent, constructiv. Ar fi fost bine ca anunțul despre candidatul comun să fi fost unul făcut împreună de Alianța USR PLUS, PNL, PMP și mișcările civice care s-ar fi alăturat acestui proiect. Am văzut însă suficiente în politica românească ca să înțeleg tentația unei „lovituri“ de imagine și calculele politice din spatele ei. O „lovitură“ de care, din punctul meu de vedere, avea nevoie numai Ludovic Orban.
 • Vrem să promovăm oameni noi și curați în politică, dar dacă-i împingem în față folosind metehne vechi, care au dus politica la gradul actual de decredibilizare în societate, ne mai compromitem pentru câteva decenii. Scopul nu scuză mijloacele, mai ales atunci când oamenii vor o construcție bazată pe sinceritate. Degeaba aducem oameni noi în politică dacă-i împingem să înghită năravuri ale vechii politici, care au adus România acolo unde e acum.
 • Dincolo de asta, însă, rămân neclintit în convingerea că forțele reformatoare trebuie să aibă un candidat unic la Primăria Capitalei, un candidat care să pună capăt mandatului dezastruos al Gabrielei Firea.
 • E important semnalul dat de Ludovic Orban în această direcție. Scopul e bun, mijloacele ar putea să fie mult îmbunătățite. Ca să redăm încrederea bucureștenilor în puterea votului lor, este esențial să construim această încredere între noi.
 • Voi crede în deschiderea recentă a PNL dacă va renunța să racoleze pesediști, aldiști și alți politicieni compromiși prin faptele lor, inamici ai democrației, din cauza cărora am ieșit în stradă în ultimii ani. Toată România are nevoie de un nou început, de liste curate cu oameni care nu sunt compromiși.
 • Doar dacă se merge în această direcție, PLUS va fi un partener constructiv și deschis.
 • Dincolo de numele unui candidat sau altul, este esențial să demonstrăm oamenilor că acel candidat vine cu un plan coerent, cu o echipă, cu proiecte, cu soluții, astfel încât să reușească să transforme Bucureștiul într-un oraș în care să-ți fie drag să trăiești. Vlad Voiculescu a pus transparent pe masă un asemenea plan și o echipă competentă care să-l poată implementa. Orice înțelegere trebuie să păstreze acest proiect și oamenii care i s-au alăturat.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here