Vremea caldă ar fi dejucat invazia rusă în Ucraina

Sursa: mil.eng.ru

Teama că tancurile s-ar putea bloca în noroi l-ar fi obligat pe Vladimir Putin să amâne invazia Rusiei în Ucraina, cred oficialii americani, potrivit Daily Mail.

<< Aproximativ 100.000 de militari ruși, tancuri și vehicule blindate de transport de trupe sunt staționați la granița dintre cele două țări de câteva săptămâni.

Solul de acolo este de obicei solid pe fondul înghețului care se instalează iarna, ceea ce este propice pentru înaintarea vehiculelor grele.

Cu toate acestea, vremea blândă a topit gheața și a lăsat în loc un teren noroios.

Condițiile meteo neobișnuit de bune au determinat Kremlinul să-și reconsidere opțiunile militare, potrivit experților în meteorologie care îl consiliază pe președintele american, Joe Biden.

O echipă de meteorologi de la Casa Albă este convinsă că schimbările de la nivelul solului au oprit planurile Rusiei de a avansa.

Ei au monitorizat temperaturile și modelele de prognoză meteo de când a început concentrarea trupelor ruse, în noiembrie anul trecut.

De atunci, ritmul operațiunilor militare rusești a indicat că o invazie a Ucrainei ar putea avea loc în ianuarie.

Dar acest scenariu este considerat acum semnificativ mai puțin probabil, au declarat ieri oficialii, pentru New York Times.

„Oficialii spun că fereastra președintelui rus pentru o invazie este limitată, dictată de temperaturile care vor îngheța pământul – permițând mișcarea ușoară a vehiculelor grele și a echipamentelor – înainte de dezghețul de primăvară, care ar putea începe în martie”, se arată în ziar.

În încercarea de a ocoli problemele cauzate de condițiile solului, Rusia a desfășurat mai multe elicoptere în regiune, astfel încât trupele ar putea fi trimise în luptă. Dar această opțiune este mai dificilă din punct de vedere logistic.

Opinia experților meteorologici din SUA a apărut în timp ce diplomații din toate părțile continuă să caute o soluționare pașnică a disputei.

Discuțiile cu mize mari de luni de la Geneva, Elveția, între negociatorii americani și ruși nu au reușit să realizeze un progres. >>

Rusia a organizat marţi exerciţii cu muniţie reală, trupe şi tancuri, în apropierea graniţei cu Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here