Acasă Actualitate Washington Post: Documentele secrete scurse dezvăluie existența a încă patru baloane de...

Washington Post: Documentele secrete scurse dezvăluie existența a încă patru baloane de spionaj chineze suplimentare

Un balon a zburat deasupra unui grup de portavioane americane din Pacific, iar altul a înconjurat globul cu tehnologie de supraveghere sofisticată, dezvăluie Washington Post.

Agențiile de informații americane cunoșteau existența a încă patru baloane de spionaj chineze suplimentare și persistau întrebări cu privire la adevăratele capacități ale celui care a zburat deasupra continentului Statelor Unite în ianuarie și februarie, conform documentelor secrete, neraportate anterior.

Balonul spion chinez care a zburat anul acesta deasupra Statelor Unite, numit Killeen-23 de către agențiile de informații americane, transporta o serie de senzori și antene pe care guvernul american încă nu le identificase la mai mult de o săptămână după ce l-a doborât, potrivit unui document care se presupune că a fost scurs pe grupul de chat Discord, de Jack Teixeira, membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts.

Un alt balon a zburat deasupra unui grup de portavioane americane, într-un incident neraportat anterior, iar un al treilea s-a prăbușit în Marea Chinei de Sud, se arată într-un al doilea document extrem de secret, susține Washington Post.

Un document produs de National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) și datat 15 februarie — la 10 zile după ce Forțele Aeriene au doborât balonul care a zburat deasupra Statelor Unite — conține cea mai detaliată evaluare guvernamentală de până acum a Killeen-23 și a două baloane din anii precedenți, etichetate Bulger-21 și Accardo-21. Din documente nu era clar dacă Bulger-21 și Accardo-21 erau aceleași baloane care au zburat deasupra grupului de atac al portavioanelor și s-au prăbușit.

Bulger-21 a transportat echipamente de supraveghere sofisticate și a circumnavigat globul terestru din decembrie 2021 până în mai 2022, se arată în documentul NGA. Accardo-21 a transportat echipamente similare, precum și un senzor ”căptușit cu folie”, se spune.

Un oficial american care a vorbit sub protecția anonimatului (…) a spus că, în general, convenția guvernamentală de denumire pentru astfel de baloane este alfabetică, de la A la Z. Se pare că baloanele poartă numele unor criminali notorii, inclusiv Tony Accardo, James „Whitey” Bulger, și Donald Killeen.

Washington Post a obținut documentele dintr-un depozit de imagini cu fișiere clasificate postate pe Discord – un serviciu de chat, popular printre jucătorii de jocuri online. Documentul face parte dintr-o nouă tranșă de docuemnte care nu a fost raportată anterior.

Documentul NGA scurs conține o imagine făcută de Bulger-21 care pare să conecteze direct un astfel de balon cu Eagles Men Aviation Science and Technology Group, una dintre șase companii chineze pe care Statele Unite le-au sancționat în februarie pentru sprijinirea programului de baloane spion.

Sursa foto: The Washington Post

Comentând ceea ce par a fi fotografii detaliate ale balonului care a zburat deasupra Statelor Unite, luate probabil dintr-un avion spion U-2, analiștii de informații au evaluat că ar putea genera suficientă putere pentru a opera „orice” tehnologie de supraveghere și recunoaștere, inclusiv un tip de radar care poate vedea noaptea și prin nori și materiale subțiri.

Survolul grupului de atac al portavioanelor va ridica întrebări în Congres, unde republicanii au abordat problema balonului spion pentru a-l acuza pe președintele Biden că nu a reușit să descurajeze spionajul chinez, scrie sursa citată.

Pentagonul și Biroul Directorului de Informații Naționale au refuzat să comenteze aceste informații.

Incursiunea balonului spion în spațiul aerian al SUA la sfârșitul lunii ianuarie a luat probabil prin surprindere elemente ale guvernului Chinei, potrivit unui al treilea document care se bazează pe comunicații interceptate. (…)

Armata chineză operează de câțiva ani un vast proiect de baloane de supraveghere, parțial din provincia Hainan, în largul coastei de sud a Chinei, au declarat anterior oficiali americani pentru The Post.

Dar documentul NGA se remarcă la fel de mult pentru ceea ce nu spune, reflectând posibila lipsă de perspectivă a guvernului, cel puțin la mijlocul lunii februarie, cu privire la capacitățile baloanelor. Guvernul a recuperat resturi de la locul prăbușirii balonului în Oceanul Atlantic, dar a refuzat să spună cât de mult din sarcina utilă a recuperat.

Documentul NGA scurs notează că Killeen-23 conținea o antenă parabolică cu un diametru de 1,2 metri, mai mulți senzori neidentificați și o posibilă antenă catarg. (…)

Lipsa concluziilor detaliate despre capacitățile de supraveghere ale balonului ridică semne de întrebare cu privire la decizia de a-l lăsa să zboare deasupra Statelor Unite înainte de a-l doborî, o acțiune pe care Departamentul Apărării a justificat-o la acea vreme ca o oportunitate de a colecta informații suplimentare.

*Tehnologia SAR ”vede” prin prelate, nori, fum, sol, gheață și zăpadă

Inginerii de la Centrul Național de Informații Spațiale, care este afiliat Forțelor Spațiale, au evaluat că panourile solare de pe Killeen-23 ar putea genera mai mult de 10.000 de wați de energie solară, mai mult decât suficientă pentru a opera orice capacitate de supraveghere, inclusiv radarul cu deschidere sintetică, potrivit documentelor.

Radarul cu deschidere sintetică, sau SAR, trimite impulsuri de microunde către Pământ pentru a crea imagini. Spre deosebire de senzorii optici tradiționali, acest lucru permite SAR să returneze imagini pe timp de noapte și să pătrundă în nori, fum, sol, gheață și zăpadă. De asemenea, s-a demonstrat că SAR penetrează materiale subțiri, inclusiv prelate, dezvăluind obiectele de dedesubt.

Cantitatea de putere pe care o poate genera balonul chinez a fost „imensă”, a spus Paul Byrne, profesor asociat la Universitatea Washington din St. Louis și specialist în teledetecție. Este de aproximativ 100 de ori mai mare decât cea generată de baloane precum Loon de la Google, care oferă servicii de internet, și aproape de două ori mai mare decât cea generată de unii sateliți SAR orbitali.

Dar datele SAR pe care le-ar fi putut dobândi balonul nu ar fi fost mult diferite de cele ale unui satelit, a spus Byrne, ceea ce sugerează că probabil avea un alt sistem de imagistică, cum ar fi o cameră, care ar câștiga un avantaj. Documentul notează că Bulger-21 a transportat o „încărcare utilă video cu mișcare completă cu capacitatea de a mări”. Baloanele oferă o „modalitate puternică de a efectua” supraveghere, a spus Byrne, deoarece pot obține date de rezoluție mai mare, iar lansarea lor este „mai silențioasă” decât trimiterea unui satelit în spațiu.

Cercetătorii militari chinezi au scris încă de acum mai mulți ani despre avantajele desfășurării capacităților SAR pe vehiculele din „spațiul apropiat”. Un articol publicat în ziarul oficial al armatei chineze, PLA Daily, în septembrie 2020 a descris modul în care aeronavele și baloanele ar putea fi încărcate cu echipamente de supraveghere radar și fotoelectrică pentru a detecta ținte pentru lovituri.

Documentul NGA scurs conține, de asemenea, o imagine de prim-plan a unei „structuri neidentificate” cu un diametru de aproximativ 0,75 metri care iese din vârful Killeen-23, al cărei scop nu este clar.

O fotografie din document conține sigla Eagles Men Aviation Science and Technology Group și text care spune Static Stratospheric Constellation System în chineză, o referire la rețele de baloane care ar putea funcționa ca o alternativă la comunicațiile și observarea prin satelit.

Nu era clar de unde a fost obținută imaginea sau ce sistem descrie, dar părea a fi prima legătură directă între companie și un balon spion.

Postul nu a putut confirma imagini cu Bulger-21 în versiunile stocate în cache ale site-ului companiei Eagles Men, care a fost eliminată la scurt timp după ce compania a fost pusă sub sancțiuni.

Niciunul dintre documente nu oferă un nume sau o dată pentru balonul care a zburat deasupra grupului de atac al portavionului american. Nimitz Carrier Strike Group a fost poziționat în Pacificul de Vest în ianuarie și februarie, potrivit informațiilor publice guvernamentale. Guvernul a notificat Congresul în februarie cu privire la mai multe incursiuni anterioare în spațiul aerian al SUA ale baloanelor spion chineze, inclusiv în apropiere de Texas, Florida, Hawaii și Guam.
Departamentul Apărării a refuzat să comenteze despre survolul grupului de atac al portavioanelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here