Xi Jinping apucă „cuțitul” securității interne, pentru a deține complet puterea

Sursa: Xinhua

<< Președintele Chinei preia comanda celui de-al treilea centru de control al Partidului Comunist >>, scrie Tom Mitchell, pentru Financial Times

<< Xi Jinping are în sfârșit ceva care îi scăpase timp de aproape un deceniu: un confident de încredere în fruntea ministerului poliției din China.

Numirea lui Wang Xiaohong în funcția de ministru al securității publice, în iunie, a marcat un alt progres pentru Xi în neobosita sa cursă de consolidare a puterii, de când a fost numit șef al Partidului Comunist Chinez și al Comisiei Militare Centrale a acestuia, în 2012.

În ultima săptămână, președintele Chinei și-a exercitat autoritatea asupra acestuia din urmă cu un efect istoric, lansând exerciții militare fără precedent care au modificat irevocabil status quo-ul în strâmtoarea Taiwan.

El este de așteptat să păstreze ambele posturi pentru un al treilea mandat, fără precedent la putere, la un congres al partidului din acest an, urmat de numirea sa, din nou, în funcția de președinte al țării, la sesiunea anuală de anul viitor a parlamentului chinez.

Xi și Wang se cunosc cel puțin de la mijlocul anilor 1990, când primul avansa în sud-estul provinciei Fujian, iar Wang era un polițist senior în capitala provinciei, Fuzhou.

Predecesorii lui Wang la ministerul securității publice, Zhao Kezhi și Guo Shengkun, nu au fost considerați a fi deosebit de apropiați de Xi.

„Guo și Zhao erau deja lideri de partid de rang înalt când Xi a devenit secretar general, iar carierele lor nu s-au încrucișat niciodată cu cele ale lui Xi, în trecut”, a spus Li Ling, expert chinez în politică și drept la Universitatea din Viena.

Controlul lui Xi asupra a două dintre cele trei centre de putere ale partidului – „pistolul” militar și „pixul” propagandistic – era de mulți ani unul ferm.

Fiind cel mai puternic conducător al Chinei, de la Mao Zedong, Xi a supravegheat o revizuire radicală a Armatei Populare de Eliberare în timpul primului său mandat. Cele mai importante organe de propagandă ale partidului oferă în mod obișnuit o acoperire amăgitoare a activităților sale, cum ar fi turneele triumfale recente în Hong Kong și Xinjiang.

Dar cel de-al treilea pilon tradițional al puterii partidului chinez, aparatul de securitate internă sau „cuțitul”, a fost relativ rezistent, spune Peter Mattis, expert în aparatul de securitate al Chinei, la Fundația Memorială a Victimelor Comunismului din Washington.

În anul anterior numirii lui Wang ca polițist de top al Chinei, cel puțin trei actuali sau foști viceminiștri ai securității publice au fost înlăturați pentru corupție. Doi dintre ei, Fu Zhenghua și Sun Lijun, au fost acuzați că „s-au înțeles” unul cu celălalt, că au criticat „politicile majore ale partidului” și că au „ambiții politice extrem de exagerate”.

„De aceea este atât de importantă campania de rectificare [a lui Xi] împotriva aparatului politico-juridic”, a spus Mattis. „Progresia prin aceste zone este modul în care Mao a preluat puterea”.

Willy Lam, expert în politică de partid, la Universitatea Chineză din Hong Kong, a declarat că Fu și Sun au fost acuzați efectiv că „încercă să formeze o clică antipartid, ceea ce înseamnă un grup anti-Xi Jinping”.

„Wang Xiaohong, pe de altă parte, este un confident de încredere. El și Xi se întorc cu mult timp în urmă”, a adăugat Lam. „Xi a realizat ceea ce și-a dorit, adică să pună un protejat cheie la conducerea poliției”.

Xi a lucrat, de asemenea, cu sârguință pentru a instala aliați la Comisia Centrală pentru Afaceri Politice și Juridice a partidului, care supraveghează poliția, securitatea de stat și aparatul instanțelor din China. Într-o altă măsură a importanței sale, se bucură de un buget oficial mai mare decât cel militar.

Deși este încă condus de Guo, în vârstă de 67 de ani, protejatul lui Xi, Chen Yixin, este secretarul general al CPLC și șeful de facto al operațiunilor, din 2018.

Chen a lucrat îndeaproape cu Xi în urmă cu 20 de ani, în provincia Zhejiang, unde viitorul președinte a fost guvernator și secretar de partid. Xi l-a adus pe Chen la Beijing în 2015 și l-a trimis în provincia Hubei, centrul pandemiei globale de coronavirus, pentru a ajuta la stabilizarea focarului în februarie 2020.

Într-un discurs recent adresat oficialilor din securitatea internă, Chen a spus: „Partidul nostru, țara și poporul nostru sunt atât de norocoși să-l aibă pe Xi Jinping ca nucleu al partidului, ca lider al poporului și comandant șef”.

„El are aura conducerii, inteligență remarcabilă, carismă personală, și oamenii sunt în inima lui”, a adăugat Chen. „Cu cât situația este mai complicată și cu cât sarcina este mai grea, cu atât mai mult avem nevoie de Xi Jinping drept conducător”.

Li a spus că Chen a fost un candidat de frunte în a-i urma lui Guo în funcția de șef al CPLC la congresul partidului din acest an.

„Chen Yixin a condus [chestiuni de securitate internă] de zi cu zi de ceva vreme și nu a existat niciun indiciu că, în special, controlul [lui Xi] asupra sistemului juridic și a instituțiilor a fost blocat”, a spus Li.

„Dar ar fi și mai bine [pentru Xi] dacă noul șef al CPLC este un adept de încredere din propria tabără”.

Puterea CPLC a fost demonstrată în mod vizibil de către Zhou Yongkang, care și-a exercitate autoritatea cu impunitate, sub conducerea Hu Jintao, predecesorul lui Xi.

Zhou, care îl susținuse pe un rival al lui Xi în procesul intern de selecție al partidului pentru un nou lider, în 2012, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru presupusă corupție, în 2015. Până în prezent, el rămâne cea mai puternică victimă a campaniei anticorupție a lui Xi.

„Zhou Yongkang a avut capacitatea de a amenința serios pe alți lideri de partid și de stat cu controlul său asupra resurselor de securitate”, afirmă Samantha Hoffman, sinolog la Institutul Australian de Politică Strategică. „Aparatul CPLC este fundamental pentru stabilitate.” >>

Managementul furiei. Ce ar trebui să facă UE după vizita lui Pelosi în Taiwan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here