Zona auto, de utilitate publică în România. La nivel european, sectorul are 13,8 milioane angajaţi

Sursa: Pexels

Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) a fost recunoscută ca fiind de utilitate publică, conform unei hotărâri apobate joi de Guvern, anunţă Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care precizează că în cele 309 uzine de asamblare din cele 27 de ţări ale UE se produc anual 19,2 milioane vehicule, sector care în Europa are peste 13,8 milioane angajaţi, transmite News.ro.

„Guvernul, la propunerea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a adoptat Hotărârea de Guvern privind recunoaşterea Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România ca fiind de utilitate publică. Conform atribuţiilor sale, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri coordonează Comitetul Interministerial pentru Competitivitate, precum şi monitorizarea şi evaluarea Strategiei naţionale pentru competitivitate. Astfel, Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de autoritate administrativă competentă, a examinat cererea Asociaţiei şi a propus Guvernului României, prin prezentul proiect, recunoaşterea asociaţiei ca fiind de utilitate publică”, precizează ministerul.

La nivel european, industria auto reprezintă unul din cele mai importante sectoare economice. În cele 309 uzine de asamblare aflate în cele 27 de ţări ale UE, se produc anual 19,2 milioane vehicule (autoturisme, camioane, autobuze).

Sectorul auto european angajează peste 13,8 milioane persoane, iar investiţiile anuale în cercetare se ridică la 57,4 miliarde euro anual. Totodată exporturile UE de vehicule şi componente generează un surplus al balanţei comerciale de 84 miliarde euro anual.

„Prin acţiunile pe care le-a derulat, încă de la înfiinţarea sa, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România – ACAROM s-a dovedit un partener instituţional activ al Ministerului Industriilor, în prezent Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, contribuind semnificativ la strategiile de reindustrializare a României în sectorul auto, în implementarea regulamentelor şi legislaţiei cu privire la producţia de componente, în procesul de atragere a investiţiilor străine (colaborare cu Invest Romania, anterior ARIS), precum şi în organizarea de conferinţe, workshop-uri, programe comune având ca scop dezvoltarea industriei auto naţionale”, mai arată ministerul. 

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri împreună cu ACAROM organizează participarea companiilor din sectorul auto la târguri de profil internaţionale. ACAROM şi firmele din sectorul auto românesc au participat astfel la târguri mondiale precum Automechanika Frankfurt, Equip Auto Paris sau INTEC/Z Messe Leipzig.

În acelaşi timp, ACAROM este partener oficial al evenimentelor naţionale reprezentative în domeniul auto: Salonului Auto & Accesorii Bucureşti, Automotive Expo B&B Meetings, Demo Meta şi Demo Plast, reale oportunităţi de promovare a potenţialului industriei auto româneşti.

Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) a fost înfiinţată de 32 de companii cu activităţi în sectorul auto. Scopul Asociaţiei este de a contribui la consolidarea şi la dezvoltarea durabilă a fabricanţilor români de automobile, a fabricanţilor şi/sau a furnizorilor de componente şi materiale pentru automobile, a furnizorilor de servicii legate de automobile, precum şi a structurilor de afaceri conectate acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here