Pandemia va duce la tăieri de salarii și concedieri. Patronatul din petrol și gaze vrea să plătească doar pentru timpul efectiv lucrat, iar statul să pună diferența

Declinul cererii și al producției pe piața combustibililor, antrenate de măsurile de izolare menite să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus, se va răsfrânge asupra salariilor din industrie, dar și asupra numărului de angajați. Observația apare într-un studiu publicat de Federația Patronatului de Petrol și Gaze (FPPG), care propune însă și câteva soluții menite să combată acest fenomen.

„Impunerea de restricții și limitarea călătoriilor și interacțiunilor personalului, precum și scăderea prețurilor la petrol și gaze naturale au dus la o scădere considerabilă a cererii de combustibili, precum și amânarea sau încetinirea mai multor proiecte și altor optimizări din sectorul producției – cu impact profund asupra întregii industrii”, notează studiul citat. Potrivit documentului, efectele în lanț vor continua să se resimtă pe parcursul lui 2020, dar și în 2021.

În România, cererea de combustibil cunoaște, în 2020, o scădere cu aproximativ 20%, iar „declinul producției actuale este de așteptat să se intensifice”. În acest context, impactul asupra lucrătorilor din industrie va fi frontal, consideră FPPG: „operatorii din Upstream vor fi obligați să pună în aplicare măsuri de reducere a costurilor care pot afecta, de asemenea, salariile angajaților, și nu în ultimul rând numărul acestora”.

Soluțiile propuse:

  • Modificarea unilaterală a programului de lucru și / sau acordarea perioadelor de odihnă săptămânale în alte zile decât sâmbăta și duminica, precum şi flexibilitate în stabilirea schimburilor.
  • Acordarea cumulativă a perioadelor de odihnă.
  • Flexibilitate în calcularea și notificarea autorităților despre munca de noapte.
  • Extinderea posibilității de a lucra în timpul sărbătorilor legale în zone critice pentru a asigura continuitatea activității.
  • Flexibilitate în acordarea concediilor.
  • Dezvoltarea conceptului KURZARBEIT – În caz de criză (de exemplu, COVID-19), angajatorul scurtează timpul de lucru al angajaților în funcție de nevoile companiei și este obligat să plătească salariul pentru timpul efectiv lucrat. Statul acoperă diferența parțială până la salariul complet al salariaților. Avantajele constau în menținerea productivității companiilor și în perioadele de criză și au condiții și timp să se recupereze și după criză. Angajații nu pierd locul de muncă, angajatorii plătesc pentru munca depusă, iar statul plătește mai puțin decât șomajul. (Documentul integral – AICI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here