A-68a, cel mai mare aisberg din lume, pe punctul de-a se ciocni cu insula Georgia de Sud. Marea Britanie trimite drone submarine

Foto: Wikimedia Commons

Cel mai mare aisberg din lume, denumit A-68a, se află probabil la câteva zile de ciocnirea de insula Georgia de Sud, un sanctuar pentru numeroase specii de animale antarctice, iar Marea Britanie va trimite două drone submarine pentru a înregistra această ciocnire, conform unui anunţ făcut de British Antarctic Survey (BAS), care monitorizează acest aisberg de câteva luni, transmite miercuri Live Science.

Cele două submarine robotice, fiecare dintre ele cu lungimea de 1,5 metri, sunt acţionate prin telecomandă şi vor rămâne în preajma aisbergului timp de aproape 4 luni, interval în care vor colecta date cu privire la temperatura apei, salinitate şi transparenţa diferitelor laturi ale aisbergului.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că o coliziune directă între acest aisberg de 5.100 kilometri pătraţi şi insula Georgia de Sud ar putea bloca accesul la ocean pentru milioane de pinguini şi foci, transformând insula într-un vast cimitir pentru că aceste animale nu se vor mai putea hrăni. Există însă şi unele efecte care pot fi studiate doar din perspectivă marină, cum ar fi ce se va întâmpla când un aisberg cu masa de ordinul trilioanelor de tone eliberează o cantitate enormă de apă dulce într-un ecosistem de apă sărată.

„Animalele şi plantele vor fi expuse unei modificări bruşte a mediului de viaţă”, a comentat Geraint Tarling, ecologist în cadrul BAS. „Plantele native ar putea să nu mai poată creşte, iar acest lucru va însemna că nu va mai fi suficientă hrană pentru zooplancton şi krill, care la rândul lor reprezintă hrana pentru pinguini şi foci. Şi astfel întregul ecosistem va avea de suferit”, a adăugat el.

Cele două drone submersibile vor avea un rol important în monitorizarea schimbărilor care se produc în urma coliziunii în mediul marin din jurul insulei.

Aisbergul A-68a s-a desprins de banchiza antarctică Larsen C în iulie 2017 şi pluteşte încet, în derivă, spre nord, în ape din ce în ce mai calde.

Nu se ştie cu exactitate dacă aisbergul va ajunge în dreptul insulei peste câteva zile sau peste câteva săptămâni, întrucât viteza blocului de gheaţă creşte sau scade în funcţie de curenţii oceanici pe care îi întâlneşte în calea sa, conform lui Geraint Tarling.

A68a ar putea totodată să fie un obstacol pentru ambarcaţiunile guvernamentale care supraveghează activităţile de pescuit din vecinătatea insula Georgia de Sud şi a insulelor Sandwich de Sud, au mai precizat autorităţile britanice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here