Semnal: Numărul de infecții din Europa îl va depăși pe cel din SUA, iar lumea se va disciplina. Numărul deceselor va crește spre finalul lui noiembrie

Sursa: Pixabay

Parlamentarul Karl Lauterbach, membru al parlamentului și una dintre vocile principale din Germania pe tema pandemiei de coronavirus, avertizează, într-un interviu acordat Der Spiegel, că în 6-8 săptămâni numărul deceslor va crește, numărul cazurilor în Europa îl va întrece pe cel din SUA, iar disciplina populației va fi reinstaurată cu largul concurs al oamenilor.

DER SPIEGEL: Domnule Lauterbach, Statele Unite sunt în prezent una dintre țările cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus, cu aproape 200.000 de morți raportați oficial și peste 6,5 milioane de infectați. Germania a scăpat relativ nevătămată până acum. Ar fi fost mai puține decese în SUA dacă Donald Trump s-ar fi comportat mai mult ca Angela Merkel?

Lauterbach: Absolut. Merkel și întregul guvern german au avut o abordare fundamental diferită chiar de la început: au implicat direct oamenii de știință în procesul de luare a deciziilor într-o măsură pe care nu am mai experimentat-o ​​până acum. Acest lucru a jucat un rol-cheie în viteza cu care am reușit să luptăm împotriva virusului.

DER SPIEGEL: Acum sunteți foarte entuziasmat de strategia Germaniei în tratarea coronavirusului. Dar cei care vă urmăresc contul Twitter au probabil impresia că nu sunteți deosebit de mulțumit de gestionarea actuală a pandemiei. De exemplu, solicitați ajustarea măsurilor de testare și carantină. Vreți să închideți din nou magazinele și școlile?

Lauterbach: Nu va fi necesar. Din nou, avem avantajul dureros că al doilea val lovește mai întâi țările care ne înconjoară. În Franța, Spania și Marea Britanie, vom vedea mai multe persoane în terapie intensivă și mai multe decese în următoarele săptămâni. Noile infecții din Europa ar putea depăși numărul de cazuri din SUA în această toamnă. Acest lucru va avea efectul psihologic că disciplina, care în prezent oarecum lipsește, va reveni și în țara noastră.

DER SPIEGEL: Această disciplină provine cu adevărat de la populația însăși sau necesită măsuri mai puternice din partea politicienilor?

Lauterbach: Va veni de la oameni. Cifrele vor crește din nou semnificativ și în Germania. Va aminti de primăvară. Toată lumea va deveni automat din nou mai atentă.

DER SPIEGEL: Faptul că o tânără a umblat prin mai multe baruri în Garmisch-Partenkirchen, săptămâna trecută, în ciuda faptului că trebuia să fie în carantină și să aștepte rezultatele unui test pentru coronavirus nu indică existența unei asemenea discipline. Nu este un pic naiv să crezi în responsabilitatea individuală a populației?

Lauterbach: Populația își va regla comportamentul imediat ce va apărea nevoia. Dar trebuie, de asemenea, să înăsprim măsurile pe partea politică, desigur. Politicienii vor trebui să strângă din nou frâiele.

DER SPIEGEL: Din cum o spuneți nu pare să fie o mare problemă, dar o altă oprire ar avea consecințe grave pentru economie și pentru societate. Cum intenționează politicienii să compenseze daunele care apar atunci când, de exemplu, oamenii nu mai merg la restaurant?

Lauterbach: Există studii care arată că există un risc crescut de transmitere în restaurante. Ca politicieni, nu putem spune pur și simplu „Du-te la un restaurant”, chiar dacă mulți dintre noi nu s-ar gândi niciodată să meargă la un restaurant plin de lume chiar acum. Dacă numărul cazurilor crește și oamenii încep să rămână din nou acasă, vom începe să lucrăm din nou la pachete de sprijin pentru restaurante.

DER SPIEGEL: Dar chiar și cu programele de ajutor, este imposibil să faci ca firmele mai mici sau freelancerii să nu întâmpine dificultăți financiare. Măsurile au și consecințe psihologice, și sociale. Cum le justificăm?

Lauterbach: Tot ce se întâmplă – din punct de vedere economic, psihologic, politic – totul depinde de câte persoane se îmbolnăvesc grav de COVID-19. Pentru că dacă mulți oameni se vor îmbolnăvi grav, economia se va prăbuși, de asemenea. Dacă mulți se îmbolnăvesc grav, consecințele psihologice vor fi considerabile. În acel moment, în multe clase nu se va mai putea preda întrucât profesorii sau părinții vor fi bolnavi. Totul este conectat.

DER SPIEGEL: Există, de asemenea, oameni de știință care susțin că măsurile nu trebuie înăsprite din nou. Virologul Hendrik Streeck, de exemplu, pledează pentru o schimbare de strategie. El a spus că nu ar trebui să ne concentrăm doar pe „cifrele infecției pure” atunci când analizăm situația. Care este alternativa?

Lauterbach: Să continui să acorzi atenție numărului crescut de cazuri și să iei măsurile adecvate înainte de a fi prea târziu. Desigur, există și în prezent o mulțime de persoane cu cazuri ușoare. Dar în Franța și Spania, am văzut că a lovit mai întâi persoanele mai tinere, dar virusul s-a răspândit apoi la persoanele în vârstă. Acesta va fi și cazul în Germania. Vor mai dura încă patru săptămâni până când mai mulți vârstnici vor contracta boala, iar apoi ne vom confrunta din nou cu cazuri mai severe. Și apoi va mai dura încă patru săptămâni până când primii oameni care s-au îmbolnăvit în acel grup mor. Mă aștept să vedem o creștere a deceselor în șase până la opt săptămâni.

DER SPIEGEL: Trump este, fără îndoială, familiarizat și cu astfel de evaluări epidemiologice. Și totuși a ținut încă un eveniment de campanie electorală într-o arenă plină cu mii de spectatori, weekendul trecut. De ce continuă să pretindă că nu este un virus extrem de contagios?

Lauterbach: Evenimentul a fost o reflectare a politicii corona a lui Trump: se pare că este dispus să accepte moartea unora dintre susținătorii săi dacă asta îi promite că va avea succes. Pentru el, realegerea este mai importantă decât soarta poporului american. După părerea mea, este lipsit de scrupule.

DER SPIEGEL: Cât de lipsit de scrupule poate fi a devenit clar într-un interviu cu jurnalistul Bob Woodward, în timpul căruia Trump însuși a recunoscut că a redus pericolul pe care îl prezintă virusul pentru a preveni panica, susține el.

Lauterbach: Dar există o diferență între informarea și răspândirea panicii. Trump a dezinformat în mod deliberat publicul și a expus în mod deliberat cetățenii la risc. Procedând astfel, a profitat de autoritatea sa ca președinte al SUA. În virtutea funcției sale, el este considerat cel mai bine informat om din țară. Are acces la informații exclusive de la universități de top și servicii de informații. Deci, când Trump declară că un virus este inofensiv, oamenii îl cred mai mult decât cred, de exemplu, mass-media.

DER SPIEGEL: A interpretat Trump în mod deliberat greșit sau pur și simplu a ignorat toate sfaturile experților?

Lauterbach: Ceea ce aud de la colegii și prietenii de la Universitatea Harvard și alte instituții de cercetare este că oamenii de știință nu au fost niciodată mai puțin implicați în procesul politic decât în ​​ultimii patru ani. În mod normal, universitățile de top, în special, au o influență politică destul de mică. Președinții republicani apelează în mod tradițional la Stanford și MIT, în timp ce președinții democrați privesc spre Harvard. Trump nu apelează la niciunul dintre ei. Experiența celor mai buni oameni de știință din lume în virologie și epidemiologie pur și simplu nu este exploatată.

DER SPIEGEL: Există consilierul pe probleme de pandemie al lui Trump, Anthony Fauci …

Lauterbach: … pe care Trump îl tratează ca și cum ar fi bufonul său. Nu se știe că Trump – precum Angela Merkel, de exemplu – este în strâns contact cu experții.

DER SPIEGEL: Va exista un al treilea val după al doilea?

Lauterbach: Nu este posibil să spunem asta acum. Cred că testele rapide de antigen vor juca un rol important în 2021 – vor avea o importanță uriașă în combaterea pandemiei. Apoi vor exista vaccinuri care ne vor ajuta. Vom primi din nou o relaxare în primăvară, deoarece situația se va calma. Sunt optimist că situația se va îmbunătăți semnificativ în general în anul următor. Dar virusul nu va dispărea încă.

  • Karl Lauterbach, născut în 1963, este expert în sănătate al SPD și membru al parlamentului german din 2005. Lauterbach este medic, după ce a studiat medicina în Aachen, Texas și Düsseldorf. De asemenea, a studiat epidemiologia și economia sănătății la Universitatea Harvard. Din 1998 până în 2005, a fost director al Institutului de Economie a Sănătății și Epidemiologie Clinică al Universității din Köln.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here