A fost declarată stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră. Rafila: Prefer recomandări decât restricții / Deca: Recomandăm purtarea măştii în școli

Foto: INQUAM/Casian Mitu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat într-o conferinţă de presă că este posibil ca în acest sezon, vârful acestor infecţii respiratorii să fie atins în intervalul 15 ianuarie-10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroze respiratorii, inclusiv de gripă, transmite News.ro.

Ministrul Sănătăţii a prezentat contextul epidemic legat de gripă şi măsurile şi recomandările. ”Ceea ce ne dorim şi am fost consecvenţi în această abordare, este nu să introducem vreun fel de restricţii ci să facem populaţia partener în luarea celor mai bune decizii, în aşa fel încât să ţinem sub control un fenomen natural, o infecţie virală care apare sezonier şi care în acest an a apărut mai repede decât în anii precedenţi”, a spus ministrul.

Potrivit ministrului Sănătăţii, ”sezonul gripal, în acest an, a fost decalat cu câteva săptămâni, este mai rapid decât era în urmă cu câţiva ani”.

”În privinţa ratei de pozitivare a probelor trimise spre diagnostic, ea depăşeşte cu mult 10% şi în urma săptămână de raportare (..) au ajuns la mai mult de treime”, a spus el. Rafila a precizat că în cele două săptămâni de Sărbători, Crăciun şi Revelion, raportarea a fost mai redusă, şi de aceea avem o scădere. Dar chiar şi cu aceste scăderi, comparativ cu cele cinci sezoane anterioare, avem mai multe cazuri”, a arătat ministrul.

”Este posibil ca în acest sezon, vârful acestor infecţii să fie atins în intervalul 15 ianuarie-10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroze respiratorii, inclusiv de gripă”, a mai spus el.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că recomandă purtarea măştii de protecţie de către cadrele didactice şi de către elevi, de luni, când este reluat procesul educaţional, precizând că trebuie realizat un triaj zilnic în familie, dar şi atunci când copiii intră la şcoală sau la grădiniţă.

De asemenea, ea a menţionat că recomandă şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educaţional. Toate detaliile privind măsurile luate în sectorul educației – AICI.

Cât privește lipsa testelor pentru gripă, în spitale, ministrul Sănătătții, Alexandru Rafila, a declarat că aceste spitale trebuie să le achiziţioneze. Potrivit oficialului, spitalele nu au teste pentru că nu și-au făcut stocuri, iar nu pentru că ar fi penurie în piaţă.

Rafila a fost întrebat în conferinţa de presă despre situaţia din spitale, fiind unităţi medicale care nu au medicamente şi nici teste pentru gripă.

“Este problema lor. Ei trebuie să şi achiziţioneze teste pentru gripă. E problema spitalului. Nu au teste pentru că nu şi-au achiziţionat. Adică nu există o penurie de teste pe piaţă. În ceea ce priveşte medicamentele, acestea au început să revină în farmacii”, a spus ministrul Sănătăţii, citat de News.ro.

Alexandru Rafila a mai spus că are întâlniri cu distribuitorii şi producătorii, mâine 9 vineri. nr) şi luni.

”Sunt convins că o să găsim o soluţie. Trebuie să aprovizioneze cu oricare dintre produsele de pe lista pe care aţi văzut-o, ca să avem toate stocurile, de exemplu, de antivirale la toate spitalele. Unele spitale au stocuri pentru un an de zile, altele au cantităţi foarte mici. Încercăm, asta a fost dintre discuţiile cu direcţiile de Sănătate publică să echilibrăm aceste stocuri, încât fiecare spital să dispună, să spunem, de stocuri pentru trei luni, pentru că oricum această situaţie nu va dura foarte mult”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ce înseamnă saga Kevin McCarthy pentru Congresul SUA. Ar putea urma lupte pentru putere, umilire publică și închiderea guvernului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here