A început administrarea vaccinului Moderna. Primii români care beneficiază de acest ser

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că, joi, a început administrarea vaccinului Moderna la nivel naţional, iar persoanele programate să primească prima doză până în 16 februarie vor fi imunizate cu acest tip de ser şi vor face rapelul la 28 de zile, transmite News.ro.

„Persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna şi vor efectua rapelul la 28 de zile, în conformitate cu indicaţiile producătorului acestui tip de vaccin. După realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei şi tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), de unde platforma preia informaţiile pentru generarea unei noi recipise în funcţie de tipul vaccinului”, a transmis CNCAV. 

Conform sursei citate, rapelul se administrează potrivit indicaţiilor producătorului, în funcţie de tipul vaccinului, la 21 de zile pentru Pfizer şi la 28 de zile pentru Moderna. Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel şi va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia. „Menţionăm faptul că ambele vaccinuri, BioNTech Pfizer şi Moderna, utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiţi să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecţia cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informaţia necesară producerii proteinelor proprii virale, faţă de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu”, a explicat CNCAV. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here