Invitarea Gretei Thunberg la o dezbatere pe tema pandemiei de coronavirus cu experţi medicali a generat reacţii vehemente pe rețelele sociale, dar activista pentru protecţia mediului a subliniat că nu este invitată în calitatea de specialistă.

Greta Thunberg, în vârstă de 17 ani, a fost invitată la o dezbatere organizată de postul de televiziune CNN în cadrul emisiunii „Coronavirus – date şi temeri” („Coronavirus Facts and Fears”). În afară de Greta Thunberg, la dezbatere participă jurnalistul CNN Sanjay Gupta, fostul secretar american al Sănătăţii Kathleen Sebelius, fostul director al Centrului pentru Controlul Epidemiilor Richard Besser şi prezentatorul CNN Anderson Cooper, potrivit Mediafax.

Invitarea la dezbatere a activistei Greta Thunberg a generat critici în mediile de socializare online, conform cotidianului The New York Post. „Ce statut are Greta Thunberg în această dezbatere?”, a comentat pe Twitter activistul Yashar Ali.

Înţeleg situaţia, dar acesta este un grup de experţi în sănătate şi funcţionari. Un activist pentru mediu ar fi mai potrivit într-un alt grup. Nu este un om de ştiinţă în domeniul mediului. Este o problemă de poziţionare”, a subliniat el.

Greta Thunberg a explicat: „Voi fi intervievată de CNN pentru a vorbi despre o nouă campanie pentru susţinerea Unicef pe durata pandemiei de COVID-19 şi despre a fi activist înr-o lume schimbată din cauza coronavirusului. Se pare că unii oameni au crezut că sunt membru al unui grup de experţi, ceea ce nu este cazul. Nu sunt expertă. Sunt activistă. Singurii care pretind că sunt expertă sunt cei care încearcă să mă ridiculizeze. Mesajul meu a fost întotdeauna să ne unim în spatele ştiinţei şi să îi ascultăm pe experţi”.

La sfârșitul anului trecut, pe 13 decembrie 2019, cu ocazia “Fridays for the Future” de la Torino, Thunberg a oferit un interviu jurnaliștilor prezenți, în care a spus și ce planuri are pentru perioada următoare.

Voi merge acasă de Crăciun, apoi îmi voi lua o vacanță, pentru că am nevoie de odihnă. Nu știu pentru cât timp mă voi odihni, dar suficient cât să mă recuperez.”, a spus ea.

Activista pentru mediu a spus că anul 2020 va reprezenta un îndemn pentru a limita poluarea atmosferică.

Reuters a redistribuit o înregistrare, însoțită de întrebarea: “Vă mai amintiți asta?”

Agenția de presă nu a făcut alte insinuări, dar dacă analizăm situația actuală, observăm că Greta Thunberg și-a îndeplinit obiectivele. Are timp să se odihnească, iar poluarea s-a redus semnificativ odată cu blocarea unor activități economice și izolarea oamenilor în case.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here