Adepți ai teoriei conspirației au vandalizat cel puțin 70 de artefacte și opere din galerii berlineze

Cel puţin 70 de artefacte şi opere din trei galerii berlineze au fost vandalizate la începutul acestei luni, incidentele fiind ascunse publicului de către autorități, scrie The Guardian.

Obiectele, între care un sarcofag egiptean, sculpturi şi tablouri din secolul XIX de la Muzeul Pergamon, Alte Nationalgalerie şi Neues Museum, au fost vandalizate pe 3 octombrie cu o substanţă uleioasă, au transmis marţi Die Zeit şi Deutschlandfunk.

Prussian Heritage Foundation, care supervizează colecţiile din muzeele berlineze, a confirmat că obiectele au fost avariate. Poliţia a anunţat că a demarat o anchetă, dar că nu va comenta legat de motivaţia atacului. 

În 2018, două femei au fost arestate în Atena pentru că au stropit cu ulei şi mir lucrări dintr-o expoziţie de la Muzeul Naţional de Istorie. Ele au declarat că au făcut asta pentru că „Sfânta Scriptură spune că este miraculos”.

Presa germană a legat atacul de la începutul lunii octombrie de teorii ale conspiraţiei promovate recent pe canale de social media de contastatari ai coronavirusului.

Una dintre teorii susţine că Muzeul Pergamon este centrul „scenei globale a satanismului”, pentru că găzduieşte o replică a Altarului Pergamon din Grecia Antică.

Attila Hildmann, fost bucătar vegan, este unul dintre cei mai cunoscuţi nemţi susţinători ai teoriei QAnon. El a publicat mai multe mesaje pe Telegram în care sugera că Angela Merkel folosea acel altar pentru „sacrificii umane”.

Marţi, Hildmann, al cărui cont este urmărit de peste 100.000 de utilizatori Telegram, a publicat link-ul articolului din Deutschlandfunk alături de mesajul: „Realitate! Este tronul lui Baal (Satana)”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here