Adevărații credincioși ai lui Trump. Ce șanse sunt ca valul să se întoarcă împotriva lui

Sursa: Pixabay

<< În timp ce mulți dintre susținătorii lui Donald Trump îl consideră pe fostul președinte al SUA mai mult un mesia decât un politician, un număr din ce în ce mai mare de republicani spun că s-au săturat ca el să o tot țină una și bună cu alegerile din 2020. O respingere a sa ca perdant, de către republicani, ar fi motivul celor mai mari coșmaruri ale lui Trump >>, scrie Ian Buruma, pentru Project Syndicate

<< Nu mai poate exista nicio îndoială cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Washington, în 6 ianuarie 2021. În ciuda faptului că propriul său cerc, inclusiv procurorul său general loial, William Barr, i-a spus că pierduse alegeri corecte, în noiembrie 2020, președintele american, Donald Trump, a încălcat regula cardinală a democrației: a refuzat să-și accepte înfrângerea și de atunci a promovat teorii ale conspirației privind „frauda” electorală. Trump a incitat în mod deliberat o mulțime înarmată să ia cu asalt Capitoliul, iar când mulțimea a început să strige pentru ca vicepreședintele Mike Pence să fie spânzurat, nu a făcut nimic și i-a spus personalului său că Pence merită asta pentru că a refuzat să dea o lovitură de stat în numele lui Trump.

Acestea au fost concluziile la care a ajuns Comisia pentru 6 ianuarie a Camerei Reprezentanților SUA, după peste 1.000 de interviuri. Unele dintre cele mai incriminatoare dovezi au venit de la membrii personalului lui Trump. Liz Cheney, vicepreședintele republican al comisiei, a afirmat în declarația sa de încheiere: „I se poate încredința vreodată vreo poziție de autoritate în marea noastră națiune unui președinte care este dispus să facă alegerile pe care le-a făcut Donald Trump în timpul violențelor din 6 ianuarie?”

Pentru majoritatea republicanilor care tind să o considere pe Cheney trădătoare, răspunsul răsunător este: „Da, se poate”. Liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a refuzat să aibă vreo legătură cu comisia. Potrivit unui sondaj recent, 40% dintre republicani cred că ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie nu este ceva de care să se îngrijoreze. Aceeași proporție consideră că atacul violent asupra Capitoliului a fost un protest politic legitim.

Mai mult de jumătate dintre americani nu împărtășesc aceste opinii. Democrații, evident că nu, iar mulți independenți se îndepărtează de Trump cu dezgust. Dar ce explică stăpânirea continuă a fostului președinte asupra încrederii și afecțiunii atâtor republicani? Ignoranța și lipsa de interes pot fi motive pentru asta, dar dacă e așa, este o ignoranță voită, pentru că toate faptele despre 6 ianuarie sunt la vedere, chiar dacă Fox News a refuzat să transmită audierile comisiei.

Dar a vorbi despre fapte poate duce la pierderea esenței. Pentru mulți dintre susținătorii săi, Trump este mai mult decât un simplu politician. O parte importantă din farmecul său este că nu a fost niciodată cu adevărat un politician. Oamenii au apelat la el ca la un fel de mesia. Ei nu doar îl susțin, ei cred în el ca într-un salvator care le dă un sentiment de mândrie, nu în ultimul rând în apartenența la ceva mai mare decât viața oricărui individ.

Clasa are mult de-a face cu asta. Cei mai loiali susținători ai lui Trump sunt americanii albi fără studii superioare, care trăiesc adesea în zone rurale, care se simt neauziți, condescendenți, și chiar disprețuiți de americanii mai educați, mai urbani. Cu cât liberalii educați deplâng ceea ce fostul președinte Barack Obama a descris cândva drept oameni care „se agață de arme sau religie sau antipatie față de oamenii care nu sunt ca ei”, cu atât alegătorii obișnuiți ai lui Trump își vor dubla convingerile.

Trump înțelege acest lucru și, în ciuda bogăției sale, împărtășește resentimentele populare ale elitelor care nu l-au acceptat niciodată pe el sau pe familia sa de operatori imobiliari dubioși. Nu îi deranjează faptul că el este un păcătos în serie la adresa valorilor religioase pe care mulți dintre adepții săi le susțin. La urma urmei, cei mai mulți oameni sunt păcătoși. Ratele de divorț și de naștere în adolescență sunt mai mari în statele puternic republicane decât în părțile mai liberale ale Americii. Cu cât adversarii politici ai lui Trump îl critică mai mult pentru că este un adulter, un habotnic și un mincinos, cu atât adepții lui îl apără mai mult. De aceea, pentru ei faptele prezentate de Comisia din 6 ianuarie.

Cheia constă în faptul că Trump, precum toți demagogii pricepuți, le oferă oamenilor care se simt neputincioși un sentiment de putere colectivă. El trezește un sentiment cardinal de „noi” împotriva „lor” și de a fi „patrioți” în fața unor urbani cosmopoliți aroganți care mulțumesc minoritățile non-albe, imigranții și transsexualii.

Îi va permite lui Trump să redevină președinte acest apel vechi către astfel de adevărați credincioși? Ar fi o prostie să spunem că se află în acest stadiu. Dar se confruntă cu adevărate provocări. Un număr tot mai mare de americani vor vota candidații pe care îi plac, indiferent de afilierea lor la partid. Și multora nu le place Trump. Femeile, în special, sunt îngrijorate de decizia recentă a Curții Supreme a SUA, care este susținută de judecători reacționari aleși de Trump, de a le înlătura dreptul constituțional la avort.

Și mai rău pentru Trump este distrugerea sprijinului său în rândul presei adiacent republicane. Ziarele conservatoare precum The Wall Street Journal și New York Post îi critică acum comportamentul din 6 ianuarie și nici măcar Fox News nu mai este un susținător de încredere. Deja în noaptea în care Trump a pierdut alegerile prezidențiale, Rupert Murdoch, care deține toate cele trei instituții de presă, ar fi bombănit: „Dă-l naibii”.

Nimic din toate acestea nu înseamnă neapărat că majoritatea republicanilor îl dezaprobă pe Trump. Mulți încă mai cred în afirmația lui că victoria lui Joe Biden a fost frauduloasă. Dar un număr din ce în ce mai mare de republicani spun că s-au săturat ca Trump să pălăvrăgească despre ceea ce s-a întâmplat în urmă cu aproape doi ani; vor ca partidul lor să meargă mai departe.

Uitarea și plictiseala apar întotdeauna rapid în politica americană. Dar există un alt motiv pentru care „valul” se poate întoarce împotriva lui Trump. Strategul republican Sarah Longwell a descris sentimentele multora din partidul său: „Ei cred că audierile sunt stupide și le place Donald Trump, dar fac un calcul politic despre cine poate câștiga”. Să fie respins pentru că este văzut ca un învins: acum ăsta ar fi motivul celor mai mari coșmaruri ale lui Trump. >>

Analist militar ucrainean: Locuitorii din Herson să fugă sau să aibă pivniță / Problema podurilor: rușii, „în încercuire operațională”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here