Adrian Streinu Cercel: „Testarea HIV ar trebui să fie gratuită. O singură tabletă pe zi asigură o viață normală”

adrian streinu cercel
Foto: Universul.net

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a vorbit la Dezbaterile Universul.net despre necesitatea testării gratuite pentru HIV, la medicul de familie. Depistată din timp, o persoană infectată cu HIV poate duce o viață absolut normală, cu o singură tabletă pe zi.

Dacă în anii ‘90 un pacient seropozitiv era nevoit să înghită 24 de pastile zilnic, azi, o singură pilulă este suficientă în lupta împotriva HIV. Iar aceasta este suficient de puternică încât să inhibe virusul până la stadiul în care acesta este nedetectabil și deci netransmisibil.

Iar rezultatele unui program național de testare pentru HIV pot fi de-a dreptul spectaculoase, a arătat medicul Adrian Streinu Cercel, raportându-se la experiența cu virusul hepatic C.

„Ministerul Sănătății are posibilitatea să introducă în contractul-cadru testarea gratuită la medicul de familie pentru virusul HIV. Acum doi ani de zile am introdus testarea pentru virusul hepatitic C și B. Anul asta putem pune și pentru HIV. Care au fost rezultatele? Din momentul în care am început să testăm, în România se vindecă virusul hepatitic C în proporție de 99,32%.

În momentul de față la virusul hepatic B avem terapie prin care putem să facem pacientul să fie nedetectabil și deci să nu mai transmită virusul. Astfel nu mai dezvoltă boală cronică de ficat, nu dezvoltă ciroză hepatică, nu dezvoltă cancer hepatic. 

La HIV avem medicație cu o tabletă pe zi în care pacientul devine nedetectabil. Nedetectabil = netransmisibil. Pe deoparte îi asigur o condiție de viață absolut normală, pe de altă parte opresc transmiterea virusului”, a explicat medicul Adrian Streinu Cercel.

Întrebat câte pastile luau în anii ’90 cei care încercau să țină boala sub control, Streinu Cercel a spus: „În 1996 am început cu șase tablete: două dimineața, două la prânz, două seara. În 1998 eram la 24 de tablete. Apăruse inițial faimosul AZT, după aia ddC, după aia inhibitorii etc. Am avut posibilitatea să accesăm astfel de medicamente și rezultatul este numărul mare de pacienți infectați pe care am reușit să-i salvăm în acești 30 de ani”.

Cu toate acestea sunt pacienți depistați cu HIV care refuză tratamentul „pentru că nu s-au obișnuit cu ideea”, mai spune profesorul Streinu Cercel: „Prima reacție când un pacient are în față un buletin de analize și află că este infectat cu HIV este să refuze ideea: „Așa ceva nu mi se poate întâmpla mie”. Sunt reacții firești. Persoana respectivă trece printr-un stres emoțional enorm, indiferent de cum s-ar numi boala respectivă. Oamenii devin mai rezervați și dacă nu-i chemi în mod regulat să mai faci încă o tentativă și încă o tentativă, atunci ei se izolează. Există psihologi în spitalele de boli infecțioase, care îi ajută pe pacienți. Iar terapia este floare la ureche acum și este asigurată de stat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here