Alegeri în Bulgaria. Principalii protagoniști

Boiko Borisov. Inquam Photos/ Octav Ganea

Partidul GERB (centru-dreapta) al lui Boiko Borisov, aflat la putere în ultimii aproape zece ani, şi formaţiunea ”Există un astfel de popor” (ITN, populişti, antisistem), sunt principalele favorite la alegerile legislative prevăzute duminică, în Bulgaria, transmite News.ro.

GERB a obţinut o victorie în alegerile din aprilie, cu 26,2% din voturile exprimate, însă nu a reuşit să formeze un guvern, din cauză că celelalte partide nu vor să se alieze cu formaţiunea lui Borisov, în contextul furiei populare împotriva corupţiei endemice.

ITN, înfiinţat de către Slavi Trifonov, un animator popular de talk-show şi cântăreţ, promite să spulbere partidele politice tradiţionale, pe care le acuză de sărăcia şi corupţia din această ţară din Balcani.

Susţinerea ITN a crescut, de la 17,7%, în alegerile generale din aprilie, la 18.8%, potrivit unui sondaj realizat luni de către institutul independent Market Links cu sediul la Sofia.

Astfel, ITN este devansat de GERB cu doar 0,9%, a cărui popularitate a scăzut după ce Statele Unite au impus luna trecută sancţiuni unui număr de trei bulgari cu privire la corupţie.

Partidul Socialist este creditat pe poziţia a treia, cu 16,9% din voturi, iar Partidul MRF, al minorităţii turce, cu 9,5%.

La urne sunt chemaţi 6,7 milioane de alegători, acesta fiind al doilea scrutin în mai puţin de 100 de zile.

Retragerea din Afganistan | Cronica unei înfrângeri care fusese prezisă. Ce rămâne în urma „războiului veșnic”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here