Alegeri prezidențiale 2019. Lista candidaților la alegerile prezidențiale de anul acesta

Alegerile prezidențiale 2019 au început, vineri, la ora 12.00, în diaspora. Suntem în plin proces electoral, iar în România urnele se vor deschide duminică dimineață, la ora 7.00. Este pentru prima dată când procesul de vot în diaspora se va desfășura pe parcursul a trei zile. Asta pentru evitarea cozilor la urne, așa cum s-a întâmplat la alegerile europarlamentare. Românii trebuie dintre 14 persone care au fost incluse anul acesta pe lista candidaților pentru alegerile prezidențiale, iar aici poți vede cum arată buletinul de vot.

CITEȘTE ȘI: Alegeri prezidențiale 2019. Actele necesare pentru a putea vota președintele României

Lista candidaților la alegerile prezidențiale din 2019

Iată care sunt candidații la alegerile prezidențiale din 2019, în ordinea de pe buletinul de vot:

Klaus Iohannis 

Klaus Iohannis candidează din partea Partidului Naţional Liberal (PNL) și este președintele în exercițiu. Primul candidat l-a câștigat în 2014, atunci când l-a învins în turul al doilea pe Victor Ponta, care candida din partea PSD. Dintre toți cei 14 candidați, Klaus Iohannis a strâns cele mai multe semnături: nu mai puține de 2,2 milioane.

Theodor Paleologu 

Theodor Paleologu candidează din partea Partidului Mişcarea Populară (PMP). După depunerea candidaturii, Theodor Paleologu a spus că: „deschis dialogului, care să restaureze demnitatea statului, credibilitatea României în afară, să restabilească respectul pentru România şi pentru români şi, nu în ultimul rând, să restabilească pacea socială”.

Dan Barna

Dan Barna candidează din partea Alianţei USR-PLUS. Barna și-a depus semnăturile (400.000) în aceeași zi cu președintele Klaus Iohannis. Tot în aceeași zi, făcea valuri în presă cu o declarație împotriva lui Iohannis: „Dacă era un gospodar mai atent şi diligent poate nu ajungeam să luăm foc de atâtea ori în aceşti ani”.

Kelemen Hunor 

Kelemen Hunor candidează din partea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR). Hunor a declarat că și-ar dori să intre în turul doi alături de candidatul PMP, Theodor Paleologu. A strâns nu mai puțin de 265.800 de semnături și a mers pe trotinetă electrică la BEC să le depună.

Viorica Dăncilă 

Viorica Dăncilă candidează din partea Partidului Social Democrat (PSD). Dăncilă, fost premier, demis prin moțiune de cenzură a strâns 1,4 milioane de semnături. La depunerea semnăturilor a făcut și o gafă: „Nicio mamă să nu îi fie frică că nu va primi salariul sau că îi va fi tăiată alocaţia copilului”.

Cătălin Ivan

Cătălin Ivan este candidat din partea Alternativei pentru Demnitate Naţională. Ivan a fost europarlamentar din partea PSD. A strâns 235.119 de semnături și a declarat că își dorește o alternativă la actuala clasă politică.

Ninel Peia 

Ninel Peia candidează din partea Partidului Neamul Românesc. Peia a fost deputat PSD și a creat controverse la BEC, atunci când a depus semnăturile: „Au fost identificate 201.836 semnături, din care 1.215 erau afectate de diferite lipsuri. Totodată, s-a constatat că au fost depuse fotocopii ale unor file conținând semnături. De asemenea, 48.791 prezentate ca aparținând unor persoane diferite, conțin elemente de similitudine evidentă”. Joi seara, SPP anunța că l-a pierdut pe Ninel Peia, care dispăruse din Cluj. A fost găsit vineri dimineața: se ruga la Putna.

Sebastian Popescu 

Sebastian Popescu candidează din partea Partidului Noua Românie și are declarația de avere complet goală. Și Popescu a creat controverse la depunerea semnăturilor: „206.576 semnături, din care 232 erau afectate de diferite lipsuri. Totodată, s-a constatat că au fost depuse fotocopii ale unor file conținând semnături. În plus, 49.938 de semnături conțin elemente de similitudine”.

John-Ion Banu 

John-Ion Banu candidează din partea Partidului Naţiunea Română. Banu a emigrat în SUA și are o avere considerabilă. A depus 222.457 semnături.

Mircea Diaconu 

Mircea Diaconu candidează din partea Alianţei UN OM și a inovat lupta împotriva „statului paralel” ca mesaj de campanie electorală. A strâns nu mai puțin de 400.000 de semnături.

Bogdan Stanoevici

Bogdan Stanoevici candidează independent la alegerile prezidențiale din 2019. Este actor de prefesie, la fel ca Mircea Diaconu, și fost ministru al românilor de pretutindeni. Stanoevici a depus la BEC 222.706 de semnături.

Ramona-Ioana Bruynseels 

Ramona-Ioana Bruynseels candidează din partea Partidului Puterii Umaniste. Bruynseels și-a depus candidatura în ultima zi și a strâns peste 280.000 de semnături. Spune că este „o nouă șansă pentru România”. La depunerea candidaturii a eliberat mai mulți porumbei albi.

Viorel Cataramă 

Viorel Cataramă candidează din partea Dreptei Liberale. După ce BEC i-a respins 94.000 de semnături dintre cele 230.000 depuse, a primit de la CCR șansa de a candida la alegerile prezidențiale.

Alexandru Cumpăşanu

Alexandru Cumpănașu candidează independent la președinția României. Și-a lansat candidatura după ce Alexandra Măceșanu, nepoata lui, a fost ucisă de Gheorghe Dincă, care și-a recunoscut fapta în fața procurorilor. Se prezintă drept candidatul anti-sistem, deși are un ONG care a primit finanțări de la stat. Vineri seara, a anunțat într-un live pe Facebook și apoi în direct la Antena 3 că Luiza Melencu, a doua victimă a lui Dincă, este în viață, în Italia.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here