Alegerile din Bulgaria au adus în prim-plan o formațiune nouă, condusă de o vedetă TV. Formarea guvernului, în impas

Așa-numitul „vot de protest” a înregistrat un rezultat mai bun decât era de aşteptat în alegerile legislative desfășurate duminică în Buglaria. O nouă formaţiune, care se definește ca anti-elite şi anti-corupţie, denumită „Există un Astfel de Popor” (ITN) și condusă de cântăreţul şi moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov, cunoscut pentru criticile sale vehemente împotriva guvernului, se situează, potrivit sondajelor, pe locul al doilea, la egalitate cu socialiştii, relatează Agerpres.

Partidului conservator al premierului bulgar Boiko Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative din Bulgaria, cu circa 25% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale ale sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, date publicităţii duminică seara după închiderea secţiilor de votare.

Scrutinul parlamentar din Bulgaria s-a derulat pe fondul protestelor anticorupţie care au loc de mai bine de un an. Până la ora 17:00, prezenţa la vot fusese de 40%.

Cu o mică întrerupere, Boiko Borisov, un politician tot mai controversat, se află în fruntea guvernului de la Sofia din 2009, deci de mai bine de 10 ani.

Potrivit Reuters, este de aşteptat ca negocierile pentru formarea unui nou guvern să dureze mai multe săptămâni şi nu poate fi exclusă nici organizarea de noi alegeri, ascensiunea spectaculoasă a partidului ITN complicând şi mai mult viitoarele negocieri.

Potrivit unui sondaj al Gallup International, ITN s-a clasat pe locul doi, cu 17,1% din voturi, în timp ce un sondaj realizat de Alpha Research clasează partidul lui Trifonov pe locul trei, cu 15,2% din voturi, locul doi revenindu-i Partidului Socialist, cu 17,6%.

De asemenea, potrivit Gallup, GERB ar fi câştigat alegerile cu 25% din voturi, în timp ce potrivit Alpha Research, partidul lui Borisov ar fi câştigat 25,7% din voturi.

Sondajele preelectorale dădeau Coaliţia formată din GERB şi Uniunea Forţelor Democrate (UDF) câştigătoare cu 28,1% din voturi, cu un avans de 8 puncte procentuale faţă de Partidul Socialist bulgar (BSP), în timp ce partidul lui Slavi Trifonov, era clasat pe locul trei în aceste sondaje, cu 12,7% din voturi.

Cu toate că victoria lui Borisov pare clară, GERB va avea nevoie de cel puţin alte două partide pentru a forma o majoritate. Or, toate partidele noi au transmis că nu se vor alia cu Borisov, iar socialiştii au exclus orice intrare într-o coaliţie împreună cu acesta.

Dar nici opoziţia, foarte divizată, nu pare să se poată alia împotriva premierului conservator. De pildă, formaţiunea ITN refuză orice colaborare cu socialiştii, pe care-i consideră parte a castei oligarhice şi corupte formate în Bulgaria.

Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, partid al minorităţii turce, se află pe poziţia a patra în sondaje.

Dacă vor depăşi pragul electoral de 4%, ar mai putea intra în parlament şi două noi formaţiuni reformiste care se hrănesc din nemulţumirea faţă de guvernul lui Borisov şi, probabil, un partid ultranaţionalist care a făcut parte din actuala coaliţie guvernamentală.

Rezultatele oficiale ale scrutinului nu sunt aşteptate mai devreme de joi.

Cine este Stanislav Trifonov

Stanislav Trifonov, cunoscut de milioane de bulgari pur și simplu ca „Slavi”, a câștigat alegătorii dezamăgiți de partea partidului său nou format cu o platformă anti-sistem, pe fondul frustrării legate de corupția endemică și sărăcie, informează rferl.org.

”Există un Astfel de Popor”, partidul populist anti-sistem al moderatorului de talk show Stanislav Trifonov a fost votat al doilea (19%) după GERB (24,15%), producând o surpriză, şi ar putea sta în calea speranţelor premierului  Boiko Borisov de a forma un nou guvern după alegerile legislative din 4 aprilie. Rezultatele finale vor fi anunţate joi.

Cunoscut ca „Slavi”, moderatorul şi cântăreţul de folk-pop Stanislav Trifonov, în vârstă de 55 de ani, şi-a înfiinţat partidul în 2020 înainte de protestele de masă generate de scandalul de corupţie în care a fost implicat premierul bulgar, câştigând voturile celor deziluzionaţi de vechile partide politice.  

„Există un Astfel de Popor”  (ITN)ar putea decide soarta viitoarei guvernări – luând locul partidului de etnici turci Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS), care a jucat acest rol ani de zile.   Partidul anticorupţie Bulgaria Democrată şi Alianţa de centru-stânga ”Sculaţi-vă! Jos Mafia!” care au stat la baza masivelor proteste anticorupţie cerând demisia lui Borisov au obţinut 11% şi, respectiv, 5,1%.   

Bulgaria Democrată se plasează pe poziţia a patra cu 10,97%, iar Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (formaţiunea politică a etnicilor turci), pe locul cinci, cu 8,71%.   Rezultate alegeri Bulgaria. O nouă mişcare populistă antisistem, surpriza de pe locul doi. Premierul Borisov propune guvern transpartinic de experţi  

Asemănări cu Zelenski şi Trump  

Trifonov a ajutat la diminuarea popularităţii lui Borisov criticându-l pe acesta şi pe guvernul său ani la rând în cadrul emisiunii sale de succes. Ascensiunea sa poate fi comparată cu cea a preşedintelui ucrainean Volodimir Zlenesky sau a fostului preşedinte american Donald Trump care au ajuns din staruri de televiziune preşedinţi.   Intrarea sa pe scenă politică constituie continuarea mai multor ani de eforturi de a crea un partid antisistem viabil în paralel cu răspândirea populismului. Analistul politic Dimitar Ganev, de la Centrul de cercetare Trend din Sofia, numeşte noul partid „noul jucător tipic” din Bulgaria ce caută schimbarea statu-quo-ului.  

„La fiecare scrutin parlamentar din Bulgaria există un partid care iese cu acest mesaj [anti-sistem], deoarece în Bulgaria există o neîncredere cronică faţă de întreaga elită politică”, a spus Ganev.  

Dacă există asemănări cu Zelenski, care a fost ales în 2019 după ce a jucat rolul unui preşedinte într-un serial popular de comedie, sunt şi deosebiri.  

La fel ca şi Zelenski, Trifonov a evitat asumarea unor poziţii clare în multe probleme importante de politică externă şi internă accentuând pe statutul de outsider. Spre deosebire de actualul preşedinte ucrainean, moderatorul bulgar a fost ani de zile vocal în chestiuni politice şi sociale atrăgând atenţia asupra nevoilor cetăţeanului mediu, sugerând că ar putea candida la un moment dat – în 2016 chiar a organizat un referendum pentru modificări ale constituţiei.    

Slavi Trifonov, milioane de vizualizări pe You Tube 

Trifonov  s-a născut în 1966 în oraşul din nordul Bulgariei, Pleven, de lângă graniţa cu România. Cel mai mic din patru copii, a urmat o şcoală de muzică, iar în anii 1980 s-a mutat la Sofia pentru a se înscrie la Conservator.  

Şi-a început cariera în televiziune în 1990 în cadrul emisiunii satirice Ku-Ku, care i-a adus faima. În această perioadă şi-a format şi trupa muzicală  Ku-Ku Band alături de alţi membri ai distribuţiei. Trupa sa a lansat zeci de albume, devenind una din cele mai populare din Bulgaria, cu milioane de vizualizări pe You Tube.

În 2000, Slavi şi-a lansat propriul talk-show, poate cel mai de succes din Bulgaria, oferindu-i o platformă pentru a-şi exprima vederile politice. Slavi’s Show a rulat la televiziunea naţională  timp de aproape două decenii până când Trifonov a anulat programul în 2019. Ulterior, Trifonov şi-a lansat şi propriul canal de televiziune, 7/8, cu programe de muzică, analiză politică şi unde şi-a reluat emisiunea care i-a adus celebritatea în alt format. Criticile lui Trifonov la adresa liderilor politici s-au înteţit, iar vocea sa a devenit şi mai puternică.  

Într-unul din hiturile sale din 2013, „Nu există o atare Naţiune”, Trifonov face un portret al politicienilor bulgari cărora nu le pasă decât de bani şi sex, întrebând de ce oamenii continuă să-i aleagă. „Nu-mi spune mie despre lege şi constituţie, în ţară totul este prostituţie”, arată un vers.  

„Dormi sau aştepţi încă un salvator? De câte ori ai de gând să retrăieşti aceeaşi poveste? Dăm una deoparte ca să o îmbrăţişăm pe următoarea. Ştie cineva cum ajunge milionar un poliţist?”, arată o altă strofă.   De-a lungul anilor, stilul său muzical a variat, dar e cunoscut mai ales pentru Chalga – un stil folk-pop balcanic pe care mulţi îl consideră vulgar.   Baza electorală   Potrivit analiştilor, stilul său lipsit de menajamente atrage un public tânăr care furnizează baza sa electorală. Sondajele l-au favorizat în oraşele mai mici unde tinerii sunt mai deziluzionanţi decât în altă parte.  

Parvan Simeonov, un analist politic din Sofia pentru Gallup International, îl descrie pe Trifonov ca pe „un bărbat de vârstă de mijlocie extrem de supărat care i-a strâns alături pe cei dezamăgiţi politic.”   Cum partidul „Există un Astfel de Popor” nu dispunea de infrastructura politică a altor partide, Trifonov a chemat la vot prin organizarea unui concert pe 2 aprilie.  

Pandemia e de natură să influenţeze prezenţa la vot, spuneau analiştii care se aşteptau ca populaţia mai în vârstă, electoratul de bază al Partidului Socialist Bulgar – care a ieşit al treilea – să nu vină în număr mare la vot din motive de precauţie.  

Ce vrea Trifonov  

Ce cere Trifonov: vot electronic, ca parte a unui plan de a face votul obligatoriu, trecerea de la un sistem politic proporţional bazat pe liste de partid la unul majoritar, tăierea subvenţiilor de stat pentru partidele politice , reducerea numărului parlamentarilor la jumătate (120) şi votul direct pentru funcţii publice -cheie.  

Experţii spun însă că reformele tehnice propuse de cântăreţ nu vizează problemele fundamentale ale Bulgariei – sociale şi politice – care au o articulare slabă. Astfel convingerile sale nu sunt deloc clare, mai ales că nu dat interviuri, nu a participat la dezbateri în timp ce colegii săi de partid sunt prea puţin cunoscuţi.În schimb, Trifonov a comunicat direct cu votanţii săi pe reţelele sociale.  

Potrivit Genovevei Petrova, director la Alpha Research din Sofia, această tactică e de natură să limiteze atractivitatea lui Trifonov pentru o audienţă mai largă, cum, pe de altă parte, îi protejează pe el şi cei din echipa sa de greşeli potenţial fatale ce l-ar putea costa voturi.   Simeonov  îl descrie pe Slavi ca pe „un tip tipic al anilor 90”, cu valori europene, şi care, deşi puternic patriot, nu a jucat „cartea etnică” bucurându-se de susţinerea comunităţii rrome din Bulgaria.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here