Alertă la nivel european: Gel de mâini toxic pentru sistemul nervos central și pentru ochi, la vânzare

Un gel de mâini produs în Turcia poate afecta sănătatea consumatorilor. Sesizarea a fost făcută prin RAPEX, un sistem de alertare valabil la nivel european și a fost descoperită de Danemarca. Gelul de mâini se găsește în ambalaje de 100 de ml și are un nivel ridicat de metanol.

Alerta RAPEX privind un produs care poate afecta sănătatea consumatorilor: gel de mâini produs în Turcia notificat de către Danemarca: produsul conține metanol (valoare măsurată: 11,6 %), care este deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi”, a anunțat Paul Anghel, citat de Mediafax.

În plus, lipsesc pictogramele de pericol și avertizările necesare.

Prin urmare, utilizatorii nu au nicio informație cu privire la toxicitatea și la inflamabilitatea produsului. Ambalajul nu este prevăzut cu sistem de închidere de siguranță pentru copii. Ingestia sau contactul cu metanolul poate duce la orbire și la deces. Produsul nu respectă regulamentele privind produsele biocide și regulamentele privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP)”, adaugă sursa citată.

ANPC face ample verificări pentru a vedea dacă astfel de soluții există și pe piața din România. „În urma acestui call al Danemarcei, noi ne vom sesiza și vom efectua verificări să vedem dacă pe piața românească au intrat aceste loturi de produse și dacă au intrat cât din ele s-au vândut și cât din ele reprezintă și ce reprezintă”, a declarat Paul Anghel, director ANPC, la Digi24.

Produsul respectiv este cu origine Turcia. O să-l verificăm pe piață, noi încă nu l-am găsit. S-ar putea să existe (în magazinele din România – n.red.) dar trebuie să-l găsim efectiv. Substanța periculoasă de acolo este metanolul, are 11,6%”, a explicat Vera Mitran, vicepreședinte ANPC.

1 COMENTARIU

  1. Am gasit sibam vrut sa cumpar produsul,insa l am pus inapoi dupa ce mi s a parut suspect si nu avea traducere!este si in Kaufland produsul si in Carrefour !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here