Foto: INQUAM/George Călin

Proaspăt înscris în PSD, Alexandru Rafila a recunoscut, duminică noapte, că tatăl său a fost sef al Securității Arad. El a negat însă că acesta ar fi participat la masacrarea țăranilor care s-au împotrivit colectivizării.

Foarte multe dintre informații nu sunt adevărate. Tata a terminat Medicina în 1960, eu m-am născut în 1961, iar evenimentele la care faceți referință s-au petrecut în 48-49. Tata a lucrat până în iunie 1949 în Securitate. Eu am aflat despre aceste lucruri când eram student, nu știu foarte multe”, a declarat Rafila la B1 TV.

Întrebat dacă tatăl său s-a născut în URSS, Rafila a confirmat: „Da, este adevărat. Bunicul meu a fost prizonier în Rusia și s-a întors cu un copil, tatăl meu”. El a mai susținut apoi că „Memorialul Durerii” a dezinformat în ce privește activitatea tatălui său.

În primul rând că filmul respectiv, Memorialul Durerii, cu tatăl meu nu a fost obiectiv. Pentru că, dincolo de lucrurile pe care el le-a făcut și cu care eu nu sunt de acord – adică, în mod evident, apartenența la Securitate în acea perioadă din punctul meu de vedere este un lucru absolut condamnabil – a pus în paralel un film despre uciderea unor țărani din județul Arad. Acel lucru s-a întâmplat după două luni și jumătate după ce tatăl meu fusese exclus din Securitate, dat afară din PCR – el era membru de partid. Iar tatăl meu, ulterior, a avut de suferit, a fost exclus din Facultatea de Medicină timp de șase luni, pentru că a fost considerat un element dușmănos. El nu a fost implicat în acel masacru”, a mai spus Rafila la B1 TV.

Rafila a mai susținut că este „absolut de nepermis” modul în care a fost prezentat cazul tatălui său.

Tatăl meu a fost student la Medicină, a terminat al doilea Facultatea de Medicină, în 1960. La vârsta de 40 de ani. Nu era student când lucra la Securitate în județul Arad. A fost student la București în perioada 1954-1960. Tatăl meu a fost militar, a luptat pe front până în 1945, adică până pe la 25 de ani, ulterior a fost trimis la o scoală…

Eu v-am spus, am aflat aceste lucruri abia când eram student, când aveam în jur de 20 de ani. Mă afectează, sigur, și emoțional, dar nu văd unde este vina mea pentru că sunt fiul tatălui meu. Mi se pare absolut de nepermis modul în care este prezentat acest lucru. A fost un atac concertat, în mod evident, și e legat de opțiunea politica pe care am avut-o”, a mai susținut Rafila.

Lucia Hossu Longin, realizatoarea documentarului „Memorialul Durerii”, a declarat sâmbătă că Alexandru Rafila (tatăl) l-a ucis în bătaie pe fruntașul social-democrat Ștefan Zarea. Alexandru Rafila (fiul) este acum membru de seamă al Partidului Social Democrat, a ținut să remarce Longin.

Eu am făcut interviul cu el. Pe parcursul interviului mi-a spus că fiul lui este tot doctor și n-am insistat că nu aveam nimic cu fiul lui, că se poate întâmplă uneori că fiii să fie oameni nevinovați și părinții să fie criminali. Dar faptul că nu își asumă acest destin al tatălui lui este de comentat”, a declarat Longin pentru Ziar de Cluj.

Ceea ce este mai strigător la cer este că este acuzat de uciderea social-democratului, fruntașului social-democrat Ștefan Zarea, care în urma bătăilor a decedat. Aplicate de oamenii lui Rafila și de Rafila probabil, dar el este factor răspunzător. Era seful Securității. Acum, după ani de zile, iată fiul lui, social-democrat. Social-democrații îl țin la icoană pe Ștefan Zarea, că fiind un om excepțional, și el l-a omorât. A murit la 30 de ani, omorât în bătaie”, a subliniat realizatoarea TV.

Eu spun acolo că Rafila Alexandru a devenit medic în București, după ce a plecat din Securitate a devenit medic. (…) Nu mă gândeam atunci că fiul lui vă ajunge un demnitar”, a mai menționat Longin.

Longin a mai relatat că, în timpul represiunii coordonate de Alexandru Rafila, „29 de țărani au fost executați pe loc, fară judecată, fără nimic, în anul 1947. (…) Țărani scoși din case și împușcați în mijlocul uliței”.

2 COMENTARII

  1. E tragic si revoltator ! Macar acum sunt facute publice din interes politic si lipsa de reactie a structurilor de securitate , care nu ii mai pazesc prea mult pe vechii . Ce a ce este vesnic insa sunt pensiile speciale platite de statul roman si vechilor criminali , si noilor pshiologi aflati in razboi cu natia romana prin lovituri nevatamatoare fizic , si care se joaca in castronul ce le este acordat a il controla .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here