Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat joi seară, la Antena 3, despre evoluția cazurilor de coronavirus în România, că „o să ajungem sigur la 10.000”, însă nu exclude nici posibilitatea să ajungem la 100.000.

Alexandru Rafila a explicat că dacă un număr mare de oameni se vor îmbolnăvi, sistemul medical va fi depășit:

Apropo de ce se discută și în România, scenarii, câte cazuri vor fi, unii spun că 10.000 înseamnă vârful. Nu 10.000 de cazuri reprezintă vârful; reprezintă numărul de cazuri noi înregistrate în fiecare zi pentru că dacă noi o să avem 10.000 de cazuri în două luni nu o să fie o problemă pentru sistemul de sănătate, pentru că oamenii progresiv vor beneficia de servicii medicale”, a explicat Rafila.

Problema este în cât timp ajungem la 10.000 de cazuri și să monitorizăm zilnic numărul de cazuri noi, asta o să fie indicativul care ar trebui să ne alerteze pe noi foarte mult. Deocamdată suntem în perioada asta pre sau înainte de transmiterea comunitară și probabil că în zilele următoare o să începem și noi să vedem o creștere rapidă a numărului de cazuri. Trebuie să fim pregătiți pentru asta în primul rând psihologic pentru că trebuie să transmitem populației un mesaj că este o situație care este posibil să se întâmple (…) O să ajungem sigur la 10.000”, a avertizat Rafila.

ÎntrebareCredeți că o să ajungem doar la 10.000?

Alexandru Rafila: A, nu, nici vorbă.

ÎntrebareLa cât putem ajunge?

Alexandru RafilaNu pot să vă…e greu de spus. Important este când o să observăm că demarează creșterea rapidă să luăm măsurile de distanțare socială în momentul potrivit.

ÎntrebareCredeți că este posibil să ajungem la 100.000 de cazuri?

Alexandru Rafila: Nu este exclus…

Potrivit lui Rafila, vârful va fi atins în ultima decadă a lunii aprilie, începutul lunii mai. El a mai precizat că influența climatului este importantă. ”Ea nu elimină transmiterea, dar o reduce la jumătate. O temperatură mai mare duce la frânarea transmiterii”, a mai spus Alexandru Rafila.

Grupul de Comunicare Strategică anunță că până joi, în România au fost confirmate 277 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.822 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 33.709 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here