România a transmis un mesaj „profund european” la alegerile din 26 mai, a declarat, miercuri, ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt. El a vorbit, alături de preşedintele Klaus Iohannis, la recepţia de Ziua Unităţii Germane, care a comemorat 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, transmite Agerpres.ro.

Azi, 30 de ani după, spiritul acelui moment pare pierdut şi îndepărtat. 1989 nu a fost sfârşitul istoriei, cum au pretins unii. Nu, istoria a mers mai departe cu provocări noi şi neaşteptate”, a afirmat diplomatul german.

Cord Meier-Klodt s-a referit şi la manifestările xenofobe şi rasiste din prezent.

Ce mi se pare tulburător este că unii oameni strigă ‘noi suntem poporul’, dar cu alt sens, anume ‘noi suntem poporul, voi nu’. Acest mesaj de ‘eu sunt pe primul loc, nu tu’ are manifestări diferite practic peste tot. Gesturi ale rasismului şi xenofobiei sunt exact antiteza mesajului de acum 30 de ani”, a adăugat Cord Meier-Klodt.

Acesta l-a felicitat, în limba română, pe Klaus Iohannis pentru alegerea pro-europeană a ţării noastre.

Chiar aici, cu puţine luni în urmă, oamenii şi-au exprimat mai explicit decât în alte ţări dorinţa de a avea o Europă modernă şi a valorilor comune, printr-o participare record la alegerile europene din mai şi referendum. Atunci au votat cu 50 la sută mai mulţi oameni decât în urmă cu patru ani, în special din rândul tinerilor şi al celor care votau pentru prima dată. Mărturisesc, domnule preşedinte, că în acea zi am fost cu adevărat emoţionat de acest mesaj profund european pe care ni l-a transmis România”, a afirmat diplomatul german.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here