Ambasadorul Marii Britanii: Abordarea pragmatică a britanicilor privind viața de zi cu zi îi surprinde încă pe unii români

Inquam Photos / Virgil Simonescu

(Acesta este ultimul episod din interviul în trei părți luat de Universul.net ambasadorului britanic în România, Andrew Noble)

Chiar dacă peste un milion de români s-au stabilit oficial în Marea Britanie post-Brexit, abordarea pragmatică a țării față de viața de zi cu zi îi surprinde încă pe unii români, spune ambasadorul Marii Britanii în România.

Cetățenii

Românilor și altor europeni le este uneori greu să înțeleagă modul în care autoritățile britanice se raportează la cetățeni în treburile de zi cu zi, fiind vorba de o manieră cu totul diferită de majoritatea celorlalte țări europene.

Românii sunt mai obișnuiți cu birocrația. Încă mai sunt români care nu mă cred când le spun că nu există un act de identitate britanic și că nu trebuie să-ți înregistrezi domiciliul la poliție”, a declarat ambasadorul Andrew Noble pentru Universul.net.

Multe naționalități nu înțeleg de ce factura de utilități acționează ca o dovadă legală. Dar suntem oameni foarte pragmatici, (cu un) nivel foarte scăzut de interacțiune între poliție și cetățenii care se ocupă de afaceri care respectă legea.”

Permisiune

Regatul Unit funcționează pe principiul «mi s-a încredințat să fac asta», în loc de am «permisiunea să fac asta?»”

Dacă încalc legea, voi fi urmărit. Dar nu trebuie să demonstrez totul. Faptul că nu avem înregistrarea la poliției a domiciliului, dovada adresei, dovada rezidenței – este ceva foarte pragmatic în Marea Britanie.”

La peste zece luni după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, ambasadorul a remarcat că sunt mult mai mulți români în Regat decât estimările anterioare.

Înregistrați

Avem de 2,5 ori un număr mai mare de români înregistrați decât credeam că trăiesc în Marea Britanie”, a spus el. „Când am ajuns aici, în 2018, toată lumea a spus că erau aproximativ 400.000 și iată-ne cu peste un milion.”

Sunt 1.060.000, deși nu știm de fapt câți sunt. Unii au plecat din motive legate de Covid.”

El a spus că românii ar putea pleca fără a-și pune în pericol statutul de ședere, dar dacă sunt plecați prea mult timp ar putea să-l piardă.

În mod tradițional, (ți se permite) să fii plecat timp de șase luni într-un an. Dar din cauza unor lucruri precum cerințele profesionale sau academice, acest lucru vă permite să rămâneți în afara Regatului Unit pentru mai mult timp.”

Covid

Guvernul acceptă cu ușurință că, din cauza Covid, unii oameni vor fi plecați din țară și mai mult timp. Dar gov.uk are îndrumări foarte clare cu privire la limitele posibilului… Cred că sunt foarte generoși.”

Nu voi spune că nu sunt probleme cu schema de decontare, dar se concentrează intens pe rezolvarea problemelor. Pentru a ajuta grupurile vulnerabile să finanțeze ONG-uri și structuri din cadrul administrației locale care sunt ușor accesibile” tuturor.

Termenul limită era de 6 luni după ce am părăsit UE, dar era deschis până la acea etapă timp de 3 ani. Au încercat să ofere un termen foarte flexibil și prietenos cu cetățenii, majoritatea lucrurilor dificile le poți face pe telefonul mobil.”

O bucată de plastic

Tu, ca persoană fizică, ai dovada statutului tău, iar statul poate căuta asta în evidențele sale. La ce bun o bucată de plastic?”

Românilor și multor alte naționalități nu le place lipsa unui card. Este o reflectare a diferitelor etape prin care oamenii au ajuns în automatizare”, a spus el.

Ambasada Marii Britanii în România, de exemplu, nu este implicată în cererile de viză.

Scenariul tipic

Într-un scenariu tipic în care un român dorește să meargă să lucreze în Marea Britanie: „Își începe cererea online; dacă are nevoie de viză pentru studii sau muncă, unificarea familiei, întregul proces se face online.”

Ei aplică online dacă au un smartphone, își pot încărca datele biometrice online, trebuie să-și trimită pașaportul pentru a li se aplica viza, dar nu trebuie să se prezinte fizic. Toate treburile astea se desfășoară în Marea Britanie, în diferite locuri, Sheffield etc.”

Aplicații pentru rezidență

Întrebat dacă cererile de rezidență au decurs fără probleme, ambasadorul a răspuns diplomatic.

Este destul de ușor să dai un ton greșit. Multă muncă (a fost) necesară pentru a crea soluții la procese și întrebări la care existase un răspuns până la o anumită dată și apoi acel răspuns nu se mai aplica.”

În ceea ce privește imigrația, cooperarea polițienească, a fost necesară crearea unor noi sisteme sau readucerea la viață a celor vechi, pentru a nu pierde ceea ce aveam înainte în privința cooperării și colaborării dintre Regatul Unit și alte țări UE… A fost nevoie de multă muncă din partea oficialilor din Marea Britanie și, de asemenea, a statelor membre.”

Orice cred oamenii (despre Brexit), tot ce trebuie să facem acum este să obținem tot ce-i mai bun din situația pe care o avem. Meseria de diplomat nu a fost niciodată cu nimic diferită.”

  • Versiunea în limba engleză a acestui articol – AICI.

Ambasadorul Marii Britanii: În România, emisiile cu efect de seră scad, energia regenerabilă crește, dar calitatea aerului este afectată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here