Ambasadorul Marii Britanii: În România, emisiile cu efect de seră scad, energia regenerabilă crește, dar calitatea aerului este afectată

Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Pe măsură ce atenția mondială se apleacă asupra schimbărilor climatice, principalul diplomat al Marii Britanii în România afirmă că Bucureștiul a „redus emisiile în timp ce a crescut PIB-ul” și a extins energia regenerabilă pentru a îndeplini obiectivele pentru 2020, cu toate că alte domenii necesită atenție.

Încălzire globală

Vorbind în ajunul conferinței COP26, de la Glasgow, ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, a afirmat că evenimentul este „foarte important” pentru îndeplinirea angajamentelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât încălzirea  globală medie să crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, altfel „vor fi consecințe catastrofale pentru noi toți, în moduri foarte diferite”.

Marea Britanie preia președinția COP „și va folosi (președinția noastră) pentru a intensifica „dialogul cu guvernul român în toate domeniile”, a declarat domnul Noble, pentru Universul.net, joi, 28 octombrie.

Există domenii în care România caută soluții la provocările climatice, precum managementul deșeurilor și poluarea aerului.

Emisii

„Dar există domenii în care se descurcă fabulos de bine”, cum ar fi biodiversitatea și relația dintre creștere (economică) și reducerea emisiilor. România se descurcă într-adevăr foarte bine”, a spus oficialul.

Summitul, care începe luni și durează până în 12 noiembrie, este considerat un moment esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Evenimentul ONU va fi găzduit de Regatul Unit, în parteneriat cu Italia. Mulți consideră că este cea mai bună ultimă șansă din lume pentru a ține sub control schimbările climatice.

„Crește-ți PIB-ul”

La summit va vorbi și fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, care face parte din consiliul European Institute of Innovation and Technology.

România este a patra în Europa, în topul „creșterii PIB-ului concomitent cu reducerea emisiilor”, a spus ambasadorul. Danemarca este pe primul loc, iar Marea Britanie este pe locul doi.

„Unii ar putea spune că s-au redus emisiile deoarece unele industrii producătoare de emisii au fost închise. Dar România a avut cele mai mari niveluri de creștere în timp ce și-a redus emisiile. Acestea sunt efectele modernizării economiei dumneavoastră”, a afirmat acesta.

Economia serviciilor

„Economia serviciilor din România este extrem de importantă, indiferent dacă este în IT sau în multe alte domenii, nu doar industria grea din zilele noastre face România banii săi.”

România are „o economie mai modernă decât își dau mulți seama”.

Ambasadorul a mai arătat că, cu angajamentele de a crește contribuția surselor de energie regenerabilă, cum ar fi eolianul offshore, nuclearul, reînnoirea capacității hidro, România poate atinge următorul obiectiv climatic”.

Energia regenerabilă și calitatea aerului

A atins obiectivul pentru 2020, de 20% energie regenerabilă în mixul său energetic până la data fixată. Nu cred că a sărbătorit cineva. Ar trebui să facă parte din discursul guvernamental, pentru că s-au descurcat extrem de bine”.

„Acesta este Sfântul Graal cu care se vor lupta toate guvernele noastre. Cum să produci prosperitate pentru populație, dar și să nu te îneci cu plastic în ape, să crești nivelului mării ori să ai o calitate proastă a aerului?”

Cu toate acestea, nu toate sunt vești bune. „În mod clar, România are lucruri uriașe de rezolvat”.

Gestionarea deșeurilor și calitatea aerului, acolo unde există cele mai multe proceduri de infringement, deschise de UE. O parte are legătură cu traficul, pe drumuri. Şantierele chiar înrăutățesc aerul în oraş”, Grecia având probleme similare cu calitatea aerului.

„Există unele probleme de calitate a aerului și o economie care se dezvoltă în mod natural trebuie să se construiască”, a mai afirmat spus acesta.

Context

La summit participă aproximativ 25.000 de delegați, din 200 de țări. Printre cei mai importanți și cei mai influenți se numără președintele american, Joe Biden, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, activistul pentru climă, Greta Thunberg, și președintele francez, Emanuel Macron.

Liderul chinez, Xi Jinping, și președintele rus, Vladimir Putin, sunt două dintre numele grele care nu vor participa.

Precedenta reuniune, COP25, a avut loc la Madrid, în 2019. Summitul de anul trecut a fost amânat din cauza pandemiei.

  • Versiunea în limba engleză a acestui articol – AICI

Cine va plăti pentru salvarea planetei? La cât se ridică factura

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here