Ambasadorul rus la Washington: Riscul unei confruntări între Rusia şi SUA este ridicat

Washingtonul duce un „război prin intermediari” împotriva Rusiei, iar riscul unei „ciocniri” între cele două ţări este „ridicat”, potrivit lui Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, care a făcut aceste declaraţii într-un interviu publicat vineri de agenţia oficială rusă TASS, la două zile după vizita preşedintelui Volodimir Zelenski în Statele Unite, transmite News.ro.

„Astăzi, nimeni nu mai ascunde adevăratele obiective ale politicii Casei Albe faţă de noi. Pe toate canalele de televiziune, comentatorii politici vorbesc despre necesitatea de a intensifica războiul prin procură pe care SUA îl duc împotriva Federaţiei Ruse”, a declarat Antaoli Antonov. „Permiteţi-mi să reamintesc publicului că un război proxy înseamnă un război printr-un intermediar, un război prin procură. De fapt, asta fac americanii pe teritoriul ucrainean”, a explicat el.

„Subliniem faptul că riscul unei ciocniri între cele două mari puteri (Rusia şi Statele Unite) este ridicat”, a afirmat diplomatul.

Antonov a mai spus că vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA demonstrează că nici Washingtonul, nici Kievul „nu sunt pregătite pentru pace”.

„Accentul este pus pe război, pe moartea soldaţilor obişnuiţi, în continuare regimul ucrainean este legat de interesele Statelor Unite”, a arătat ambasadorul.

„Am asistat cu toţii la un spectacol de teatru. Preşedintele ucrainean a fost în rolul său. Demonstrând supunere, loialitate, dorinţa de a continua să ridice popoarele ucrainean şi rusesc unul împotriva celuilalt. A venit aici pentru a primi bani şi arme. El a vorbit despre loialitatea faţă de idealurile democratice şi despre disponibilitatea de a subordona interesele ţării sale directivelor de la Washington. Administraţia nu a fost zgârcită cu sloganuri măgulitoare, l-a primit la cel mai înalt nivel, i-a oferit şansa de a vorbi în Congres. A aruncat cu „pomană” şi a promis asistenţă suplimentară în lupta împotriva unui adversar de lungă durată, Rusia”, a comentat reprezentantul Kremlinului la Washington.

Rusia se va strădui în continuare „să se asigure că preocupările sale în legătură cu securitatea ţării noastre nu sunt ignorate, ci sunt ascultate, cu perspectiva de a lucra împreună pentru a le rezolva”, a adăugat el, referindu-se la garanţiile de securitate pe care Moscova le-a cerut Occidentului înainte de a începe invazia din Ucraina şi care presupun, printre altele, retragerea NATO până la aliniamentul care exista înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice, adică din fostele state comuniste din centrul şi estul Europei.

Ambasadorul Antaoli Antonov a confirmat în prezent dialogul dintre Moscova şi Washington este suspendat, aflându-se într-o stare de „eră glaciară”.

„Ambasada (rusă) este nevoită să lucreze într-o atmosferă de ostilitate şi neîncredere”, s-a plâns diplomatul. „Din vina cercurilor conducătoare locale, obsedate de ideea de a ne fixa imaginea de ‘paria internaţional’, starea dialogului ruso-american este comparabilă cu o eră glaciară”, a spus Antonov.

 

SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here