Amenzi de 12 ori mai mari pentru graffiti pe clădiri sau garduri

Amenzi de 12 ori mai mari pentru cei care fac graffiti pe spațiile publice. Camera Deputaților a dat votul decisiv pentru un proiect de lege care prevede majorarea amenzilor pentru cei care vandalizează. Dacă legea va fi promulgată, sancțiunile pot ajunge până la 6.000 de lei. 

Desenarea gardurilor și pereţilor unor clădiri reprezintă artă stradală doar dacă este făcută cu acordul proprietarilor. Altfel, este considerată vandalism și se pedepsește. Iar amenzile s-ar putea ridica, în curând, până la 6.000 de lei. Desenele sunt total interzise pe clădirile declarate monument istoric.

Unii artiști sunt de părere, însă, că majorarea amenzilor nu îi va opri pe cei care vor să se exprime liber pe clădirile din București.

Cred că trebuie să existe cumva niște zone de compromis pe care să le negociem cu autoritățile. Nu mai bombardăm noi, oamenii răi, cu spray orașul, ne rezumăm la un loc de joacă. Așa poate funcționa, de ce nu”, a declarat Robert Obert, artist urban, la Digi24.

În prezent amenzile pentru cei care fac graffitiuri pe clădiri sunt cuprinse între 100 și 500 lei. După ce legea va fi promulgată aceștia vor putea fi amendați cu sume cuprinse între 3.000 și 6.000 lei.

Poliția locală din Sectorul 1 a dat anul trecut doar trei amenzi celor care au vandalizat clădiri, dar nu i-a putut obliga să și șteargă desenele făcute. Acum, dacă noua lege va fi aprobată, artiștii de ocazie vor primi amenzi majorate și vor avea la dispoziție 15 zile să curețe pereții sau gardurile pe care le-au vandalizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here