Atac rusesc cu rachete asupra unor clădiri rezidențiale din Odesa – cel puțin 19 morți printre care și copii

This photograph taken on July 1, 2022, shows a general view of a destroyed building after being hit by a missile strike in the Ukrainian town of Serhiivka, near Odessa, killing at least 20 people and injuring 38. During the night from June 30 to July 1, 2022, two missiles were fired by a "strategic aircraft" from the Black Sea, hitting buildings, according to the Ukrainian emergency services.,Image: 704307203, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Cel puţin 19 persoane au fost ucise în cursul unor atacuri asupra unor clădiri din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei. Atacurile survin în contextul în care armata ucraineană tocmai a preluat de la ruşi o insulă strategică pentru controlul rutelor maritime, relatează vineri AFP.

O rachetă lansată de un „avion strategic” din Marea Neagră a făcut „14 morţi şi 30 de răniţi între care trei copii”, potrivit unui prim bilanţ al serviciilor de urgenţă ucrainene.

O altă rachetă, lansată de acelaşi avion, a lovit alte două clădiri din apropiere, omorând „trei oameni, între care un copil”, au adăugat echipele de salvare. Operaţiunile de salvare, complicate de un incendiu, continuă.

În primul atac „a fost lovită o clădire rezidenţială de nouă etaje din regiunea Bilgorod-Nistru”, la aproximativ 80 km sud de Odesa, potrivit purtătorului de cuvânt al administraţiei regiunii Odesa, Serghei Braciuk.

Acest atacuri survin în contextul în care NATO a promis joi sprijinul său neclintit Ucrainei, la încheierea summitului de la Madrid, notează AFP, citată de Agerpres.

Una dintre clădirile atacate era un sanatoriu al Republicii Moldova unde sunt tratați copiii moldoveni

Centrul de agrement  bombardat de ruși în regiunea Odesa este un sanatoriu renovat de autoritățile de la Chișinău și destinat copiilor moldoveni cu probleme de sănătate, a declarat, vineri, ministra Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco.

Ministerul Sănătății deține în Sergheevca un Centru de reabilitare pentru copii. Este un sanatoriu renovat, cu condiții bune, copiii cu probleme de sănătate din Republica Moldova având posibilitatea să beneficieze de servicii medicale de reabilitare pe litoralul Mării Negre”, a declarat Ala Nemerenco într-o postare publicată pe Facebook.

Oficialul de la Chișinău a precizat că, în urma atacului, centrul „nu a avut de suferit grav, doar geamurile cazangeriei fiind făcute țăndări”, dar un colaborator al centrului de reabilitare a fost ucis în bombardament.

Dar cu regret am fost anuntați că 5 colaboratori ai Centrului sunt răniți și unul a decedat, ei toți locuind în clădirea care a fost afectată de bombardamente. Acești oameni pașnici au făcut zilele copiilor Moldovei mai frumoase, s-au ocupat de reabilitarea lor cu mult drag si dăruire și le dorim din suflet recuperare totală. Familiei colegului decedat exprimăm profunde condoleanțe si păreri de rău”, a spus ministra Sănătății din Republica Moldova.

România oferă ajutor Republicii Moldova după atacul cu rachete din Odesa

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat vineri că România este dispusă să ajute victimele atacului cu rachetă de vineri dimineață din regiunea Odesa și că autoritățile române sunt în legătură cu cele ale Republicii Moldova, care administrează centrul de reabilitare pentru copii de la Sergheevca.

El a spus că autorităţile din România sunt în contact permanent cu cele de la Chişinău, iar în măsura în care pot să ajute în legătură cu victimele acestui atac, o vor face
Noi am condamnat foarte ferm acest atac care a avut loc în această dimineaţă, aşa cum am condamnat toate celelalte atacuri care au fost îndreptate de către Federaţia Rusă împotriva civililor din Ucraina. Este încă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional umanitar, încă o încălcare flagrantă a regulilor care reglementează ducerea războiului, desfăşurarea ostilităţilor. Pentru că dreptul internaţional umanitar interzice ca civilii să fie ţinte ale atacurilor militare, interzice ca obiectivele civile să fie implicate în ostilităţi. Şi din acest punct de vedere, această nefericită situaţie creată de încă un atac împotriva civililor nu face decât să reconfirme faptul că vorbim despre un război care nu este doar ilegal, dar este şi imoral şi care trebuie să ia sfârşit cât mai repede. Vom lua legătura şi suntem în contact permanent cu colegii noştri de la Chişinău, în măsura în care putem să ajutăm în legătură cu victimele acestui atac o vom face”, a declarat Bogdan Aurescu vineri la o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Cel puțin 19 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești au lovit un bloc de apartamente cu mai multe etaje și un centru de sănătate în orașul-port Odesa, vineri dimineață.

Conform presei ucrainene, rușii au lovit Odesa cu bombardiere strategice Tu-22, care au lansat rachete Kh/X-22 (sau AS-4 Kitchen în codificarea NATO), similare celei folosite la distrugerea centrului comercial din Kremenciuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here