Sute de mercenari ruși se află în Venezuela pentru a susține „regimul ilegitim” al președintelui Nicolas Maduro. În plus, acesta și-a anunțat și intenția de a vizita Coreea de Nord pentru a ieși din izolarea impusă de SUA și aliații săi, a declarat, vineri, amiralul Admi Craig Faller, șef al Comandamentului Sud al SUA, la un mic dejun cu reporterii din Washington, DC, notează military.com.

Cu siguranță, este o prietenie ciudată”, a spus Faller despre declarațiile recente de sprijin reciproc dintre Maduro și liderul nord-coreean Kim Jong Un, „dar nu m-ar surprinde și suntem îngrijorați de această relație.”

Foarte curând, voi merge în curând” în Coreea de Nord pentru a se întâlni cu Kim, legat de cooperarea militară și economică, a spus Maduro miercuri la televiziunea de stat venezueleană. Anunțul său a urmat unei vizite, efectuată luna trecută, de o delegație venezueleană în Coreea de Nord.

Sensibilizarea Coreei de Nord a fost un model în eforturile lui Maduro de a menține puterea, a spus Admi Craig Faller. Aceste eforturi au continuat în ciuda corupției interne a regimului lui Maduro și a sancțiunilor invalidante impuse de SUA, care au forțat aproximativ patru milioane de venezueleni să fugă din țară.

Administrația Trump l-a sprijinit pe liderul opoziției, Juan Guaidó și l-a recunoscut drept președinte legitim, dar Maduro a rămas în funcție cu sprijinul Rusiei, Cubei, Chinei, Iranului și acum, se pare, al Coreei de Nord, a mai spus Faller.

Rusia, China și Iranul – sunt acolo, sunt prezenți și lucrează pentru interesele lor naționale, în moduri contrare stabilității pe termen lung a regiunii”, a spus Faller. „Rusia, sunt convins, va face ca Statele Unite să arate rău [în America de Sud] în orice loc.”

China s-a concentrat pe răspândirea influenței economice în America Latină și la nivel mondial, a spus Faller, iar „viitorul acestei lumi depinde de modul în care putem concilia această concurență.

Dar acum, în această emisferă, concurența este puternică, iar zona valorilor, a accesului și a influenței se limitează la conflict”, a spus el.

Comandamentul sudic are capacități limitate, dar lucrează cu parteneri regionali pentru a contracara „ce a făcut Maduro în țara sa, cum a pus-o la pământ, cu colegii săi, împreună cu asistența intervenționistă a Rusiei, Chinei și Iranului”, a spus Faller. „Iar acum vedem legătura cu Coreea de Nord”.

Pentru a-l sprijini pe Maduro, Rusia a „ desfășurat bombardiere cu capacitate nucleară” pentru zboruri în regiune, iar Rusia „și-a desfășurat cel mai avansat vas de război, capabil să lanseze rachete nucleare de croazieră”, a mai dezvăluit Faller.

El s-a referit la o vizită din iunie, în regiune, a fregatei-rachetă Amiral Gorshkov, care a făcut o escală într-un port din Cuba.

În plus, există sute de mercenari ruși în Venezuela, împreună cu o „cantitate semnificativă de arme și sprijin armat rusesc”, a mai dezvăluit Faller.

Garda palatului, din jurul lui Maduro, este cubaneză, aproape 100% din garda prezidențială sunt acum cubanezi, deci sunt mii de cubanezi și sute de ruși” în Venezuela, a completat Faller.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here