„Anatomia” șpăgilor lui Gheorghe Burnei. Cum a motivat instanța decizia de a nu-l trimite pe medic după gratii

Medicul Gheorghe Burnei are 67 de ani, este căsătorit, este o persoană integrată social și se află la primul conflict cu legea penală. Astfel motivează judecătorii o parte din circumstanțele atenuante în cazul celebrului chirurg. În privinaț spăgilor luate de doctorul de la „Marie Curie”, „ștacheta” era uneori coborâtă chiar și la 50 de lei, se arată în motivarea instanței.

La sfârșitul lui 2019, Burnei a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată (21 acte materiale) și la plata unei amenzi de 150.000 de lei. Instanța a confiscat de la acesta sumele de 3.250 de euro și 21.800 de lei și a menținut măsurile asigurătorii instituite.

De asemenea, medicul trebuie să presteze 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității la una dintre următoarele două entități: SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SĂ Sector 5 și Direcția Generală de Poliție Comunitară Sector 1 București.

Decizia a fost dată de Tribunalul București și a fost contestată la Curtea de Apel București.

Inedit, în acest caz judecătorii au stabilit că, după rămânerea definitivă a verdictului, Gheorghe Burnei să publice un extras din sentința pe cheltuială proprie, în formă stabilită de instanța, într-un cotidian național, o singură dată.

Astfel este menționată această decizie în motivare: „instanța apreciază că, pentru prevenirea săvârșirii unor fapte similare și pentru informarea beneficiarilor actului medical în legătură cu săvârșirea unor astfel de fapte de către personalul medical din sistemul public de sănătate, este oportună publicarea hotărârii de condamnare în modalitatea prevăzută de art. 70 C. pen. Raportat la circumstanțele cauzei (folosirea funcției publice pentru obținerea de beneficii materiale, în mod repetat, condiționarea actului medical în cazul unor persoane vulnerabile), instanța reține că fapta săvârșită este una gravă, leguitorul stabilind limite cuprinse între 3 și 10 ani închisoare, concomitent cu interzicerea exercitării unor drepturi”.

„Reper în comunitatea medicală”

Judecătorul fondului, de la Tribunalul Bucureşti, a preferat ca în cazul medicului Burnei să aplice o amendă de 150.000 de lei. 

Potrivit motivării deciziei de condamnare, document anonimizat publicat pe portalul Institutului Român pentru Informaţii Juridice (ROLII), judecătorul reţine că faptele lui Gheorghe Burnei sunt grave, dar le pune în balanţă cu personalitatea acestuia, una „privită ca un reper în comunitatea medicală”.  

„Totodată, instanţa constată că faţă de persoana inculpatului (persoana privită ca un reper în comunitatea medicală, bucurându-se de recunoaştere profesională şi un confort financiar ridicat) şi modalitatea concretă de săvârşire a faptei (în formă continuată, cu ocazia acordării de îngrijiri medicale unei categorii vulnerabile de pacienţi – copii) se impune, ca măsură suplimentară de constrângere penală, şi aplicarea pedepsei amenzii care însoţeşte pedeapsa închisorii în condiţiile prevăzute de art. 62 C. pen. (“ (1) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica şi pedeapsa amenzii”).

În aceste condiţii, instanţa se va orienta către limita minimă a pedepsei închisorii concomitent cu aplicarea amenzii penale care însoţeşte pedeapsa închisorii”, se mai arată în motivare. „Se apreciază că inculpatul dispune de suficiente resurse în plan personal pentru ca acesta să conştientizeze valorile sociale încălcate şi pe viitor să-şi ajusteze comportamentul astfel încât să nu mai (… – n.r. anonimizat) legea penală”, concluzioneză judecătorul.

Probe-cheie

Medicul Gheorghe Burnei a fost reţinut în 10 decembrie 2016 de către procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au cerut instanţei arestarea preventivă a acestuia pentru mai multe fapte de luare de mită.

Tribunalul Bucureşti a respins arestarea preventivă, medicul fiind plasat atunci în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar.  

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că, în perioada 26 octombrie – 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins şi a primit de 15 ori mită de la părinţii unor copii internaţi la Spitalul „Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat.

Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia între 50 de lei şi 1.350 de euro.

Probe-cheie în cazul lui Burnei au fost declarații ale martorilor, dar și interceptări audio și ambientale.

„Aceste probe directe sunt confirmate și de rezultatul percheziției domiciliare efectuată în cabinetul comun al cadrelor medicale din cadrul Secției de Ortopedie Pediatrică a Spitalului Marie Sklodowaska Curie, dar și în biroul inculpatului, ocazie cu care au fost identificate și ridicate sumele totale de 3.299 de lei, 5.015 de euro și 750 de dolari, defalcate în sume mai mici, cum ar fi 750 de dolari, 300 de lei, 150 de euro, 2.000 de lei, 600 de lei, 1.000 de lei, 1.000 de euro etc., sume de bani care s-ar fi justificat a fi păstrate, mai degrabă, într-o băcănie, decât în biroul unei medic amenajat în cadrul unei unități medicale din sistemul public de sănătate”, mai motivează judecătorii.

Magistrații atrag atenția că, chiar dacă în anumite cazuri sumele de bani nu au fost remise lui Burnei în mod direct, ci prin așezarea banilor/plicurilor cu bani pe biroul medicului ori introducerea acestora în buzunarul halatului purtat de acesta, „instanța reține că această nu era decât o modalitate de primire a banilor pusă în practică de către inculpat”. „Așadar, deși inculpatul nu le-a solicitat martorilor în mod expres vreo suma de bani, prin manieră de gestionare a relației cu beneficiarii actului medical (nerespingerea ofertelor de sume de bani), le-a creat convingerea că acesta este modul de lucru în cadrul secției pe care o coordona”, explică Tribunalul București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here