Premierul Ludovic Orban a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu Angela Merkel, cancelarul federal, la iniţiativa înaltului oficial german, discuţiile vizând, printre altele, situaţia lucrătorilor sezonieri români din Germania.

„Cancelarul Angela Merkel s-a referit, în context, la situaţia lucrătorilor sezonieri români din Germania şi a exprimat preocuparea constantă a executivului de la Berlin şi, personal, a domniei sale, pentru respectarea şi protejarea drepturilor cetăţenilor români care muncesc în Germania”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului de la București.

Potrivit sursei citate, cancelarul a precizat că guvernul federal a iniţiat modificarea cadrului legislativ intern în vigoare, pentru a oferi un grad sporit de protecţie acestora şi a garanta drepturile angajaţilor români.

Angela Merkel a mai transmis ”întreaga deschidere şi disponibilitate pentru menţinerea unui contact strâns, la toate nivelurile, între autorităţile din cele două state”, în continuarea recentei vizite în Germania a ministrului Muncii, Violeta Alexandru.

Cei doi şefi de guvern au evocat, cu acest prilej, relaţiile speciale, cu caracter strategic, dintre România şi Germania, şi au convenit asupra continuării eforturilor comune pentru aprofundarea suplimentară a acestora, cu precădere pe dimensiunea economică, se mai arată în comunicat.

A fost agreată, de asemenea, importanţa reluării şi a consolidării dialogului politic bilateral la nivel înalt, de îndată ce condiţiile o vor permite.

Sursa citată precizează că Ludovic Orban a adresat felicitări omologului german pentru modul eficient de gestionare, de către guvernul condus de Angela Merkel, a crizei generate de pandemia de COVID-19.

„A salutat, totodată, propunerile avansate de Comisia Europeană, la 27 mai, de creare a unui Instrument european de recuperare (Recovery Instrument – Next Generation EU) în valoare de 750 miliarde de euro, pentru susţinerea eforturilor de relansare economică la nivel european, precum şi de revizuire a Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021 – 2027”, informează Executivul.

Totodată, premierul Orban i-a urat succes omologului german în perspectiva apropiatei preluări, la 1 iulie 2020, a preşedinţiei Consiliului UE, „într-un moment dificil, extrem de important pentru consolidarea proiectului european”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here