La ora actuală nu există evidențe care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului, susțin reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care citează studii realizate de instituții internaționale de profil.

Pentru o informare corectă și pentru a limita manifestările nejustificate în rândul populației, precum teamă și stările de panică generate de suspiciunea că alimentele de origine animală și nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru coronavirus, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor (ANSVSA) vine în sprijinul consumatorilor cu o serie de lămuriri bazate pe date științifice. Astfel, în conformitate cu publicațiile Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA) și a altor instituții la nivel mondial (FAO, OMS) care monitorizează răspândirea coronavirusului, nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului„, se arată într-un comunicat al Autorității.

Potrivit sursei citate, reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se aplică la fel ca și până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici din toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piață a unor alimente sigure.

De asemenea, respectarea cu strictețe de către personalul lucrător din sectorul alimentar a bunelor practici de igienă personală elimină posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare pe care le manipulează sau suprafețele din cadrul unității.

Practicile utilizate pentru comercializarea alimentelor cum ar fi porționarea, felierea, expunerea spre comercializare etc. realizate cu respectarea condițiilor de igienă nu constituie un pericol în ceea ce privește posibilitatea de transmitere a coronavirusului„, mai susțîn reprezentanții ANSVSA.

Operatorii din sectorul alimentar și-au stabilit ghiduri de bune practici, iar ANSVSA desfășoară activități de control pentru a verifică modalitatea în care cerințele privind siguranța alimentelor sunt respectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here