Arhiepiscopul italian Carlo Maria Vigano, critic virulent al papei Francisc, a fost condamnat pentru „schismă” şi excomunicat

Sursa foto: X.com

Arhiepiscopul italian ultraconservator Carlo Maria Vigano (foto), un critic virulent al papei Francisc, a fost condamnat pentru „schismă” şi excomunicat după ce a respins autoritatea liderului Bisericii Catolice, a anunţat vineri biroul doctrinar al Vaticanului, citat de agenţiile de presă internaţionale, scrie Agerpres.

Monseniorul Carlo Maria Vigano, în vârstă de 83 de ani, a fost exclus din Biserica Catolică din cauza „refuzului său de a recunoaşte şi de a se supune autorităţii suveranului pontif”, a anunţat Dicasterul pentru Doctrina Credinţei de la Vatican într-un comunicat.

Această decizie rară într-un proces intens mediatizat ar putea avea un impact major în cercurile ultraconservatoare, în special în Statele Unite, unde opoziţia faţă de pontificatul papei Francisc este puternică.

„Suntem conştienţi de declaraţiile sale publice care arată refuzul său (…) de comuniune cu membrii Bisericii care îi sunt supuşi şi refuzul său faţă de legitimitatea şi autoritatea magisterială a Conciliului Ecumenic Vatican II”, a explicat dicasterul.

Acest influent prelat italian, fost ambasador al Sfântului Scaun în Statele Unite, a indicat că a fost citat să se prezinte în faţa justiţiei Sfântului Scaun pe 20 iunie, fiind acuzat că a „negat legitimitatea Papei Francisc” şi că a „respins Conciliul Vatican II”.

„Repudiez, resping şi condamn scandalurile, erorile şi ereziile lui Jorge Mario Bergoglio (papa Francisc – n.red.), a cărui gestionare a puterii este absolut tiranică”, a criticat arhiepiscopul Vigano într-o lungă declaraţie publicată online.

„Consider acuzaţiile la adresa mea ca pe o onoare”, a adăugat el pe reţeaua de socializare X.

Conciliul Vatican II (1962-1965), considerat o adaptare majoră a Bisericii Catolice la lumea modernă, „reprezintă cancerul ideologic, teologic, moral şi liturgic pentru care ‘Biserica sinodală’ bergogliană este metastaza necesară”, a adăugat Carlo Maria Vigano.

Monseniorul Vigano, care a fost nunţiu apostolic (ambasador al Sfântului Scaun – n.red.) la Washington din 2011 până în 2016 înainte să se pensioneze, este un acuzator constant al papei Francisc şi s-a remarcat prin luări de poziţie deosebit de critice la adresa autorităţii suveranului pontif.

El a ieşit din anonimat atunci când a cerut demisia papei Francisc în august 2018, publicând o listă de acuzaţii dureroase cu privire la modul în care acesta a gestionat abuzurile sexuale din cadrul Bisericii Catolice.

El l-a acuzat în special pe suveranul pontif că l-a protejat mult timp pe fostul cardinal american Theodore McCarrick, care a fost destituit în 2019 pentru violenţe comise asupra unui minor.

Arhiepiscopul Vigano a spus atunci că papa ar trebui să demisioneze şi, ulterior, l-a catalogat pe liderul de la Vatican drept „un profet fals” şi „un slujitor al Satanei”.

Vaticanul a respins acuzaţia de muşamalizare a comportamentului sexual nepotrivit al cardinalului McCarrick şi l-a convocat luna trecută pe arhiepiscopul Vigano pentru a răspunde acuzaţiilor de schismă şi de negare a legitimităţii papei.

„La încheierea procesului penal, Preasfinţitul Carlo Maria Vigano a fost găsit vinovat de delict rezervat (încălcarea legii) de schismă”, se arată în comunicatul din această vineri, adăugându-se că arhiepiscopul italian a fost excomunicat, sau alungat, din Biserica Catolică.

Într-o declaraţie emisă săptămâna trecută, arhiepiscopul Vigano a declarat că a refuzat să participe la procedurile disciplinare deoarece nu a acceptat legitimitatea instituţiilor aflate în spatele acestora.

El a fost şi secretarul general al Guvernoratului Vaticanului, funcţie pe durata căreia a descoperit şi a denunţat corupţia care domnea în administraţie.

Carlo Maria Vigano a fost deja condamnat în 2018 de un tribunal italian la plata sumei de 1,8 milioane de euro către fratele lui cu handicap în urma unui proces în care a fost acuzat de spoliere familială.

UEFA confirmă suspendarea fundaşului turc Merih Demiral după gestul controversat din meciul cu Austria

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here