Armistiţiu între Israel şi Hamas, după 11 zile de violenţe

Un oficial al grupării Hamas a confirmat că va exista un armistiţiu „mutual şi simultan” cu Israelul începând cu ora locală 02:00, joi spre vineri, potrivit Reuters. Cabinetul de securitate al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a aprobat un acord unilateral de încetare a focului pentru a opri opraţiunea militară de 11 zile în Fâşia Gaza, a relatat presa locală, potrivit News.ro.

Decizia Israelului a venit după presiuni puternice din partea SUA pentru încetarea ofensivei.

Nu este stabilit totuşi când va intra în vigoare armistiţiul propus de Egipt, după cum au transmis oficialii israelieni.

Kan, televiziunea publică israeliană, a transmis că luptele vor înceta imediat, în timp ce alte posturi au anunţat că armistiţiul va intra în vigoare la ora locală 02:00, potrivit AP.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a desemnat două delegaţii în Israel şi Teritoriile Palestiniene Ocupate să conlucreze pentru respectarea armistiţiului, potrivit televiziunii egiptene de stat.
De la începutul ostilităţilor, pe 10 mai, în atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza au murit 232 de oameni, iar Israelul a înregistrat 12 decese.
Seria de violenţe care a debutat după o lună în care tensiunile au crescut este cea mai sângeroasă din ultimii ani între Israel şi teritoriul palestinian. Luptele au început după mai multe zile în care au avut loc ciocniri între israelieni şi palestinieni în Ierusalimul de Est.
Cel puţin 230 de oameni, inclusiv mai mult de o sută de femei şi copii, au fost ucişi în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii de aici. Israelul a transmis că cel puţin 150 de militanţi se numără între cei ucişi în Gaza. Hamas nu oferă de regulă informaţii despre numărul de luptători ai săi pierduţi în conflicte.
În Israel, 12 oameni, inclusiv doi copii, au fost ucişi, potrivit autorităţilor. Israelul a spus că aproximativ 4.000 de rachete au fost lansate spre teritoriul său de către militanţii din Gaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here