Aurescu, despre criza românilor blocaţi în aeroportul din Cancun: „Cea mai delicată situație a fost existenţa unei alerte de securitate cu caracter general, pe baza cetăţeniei române”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi seară, că „a fost o perioadă complicată, de demersuri diplomatice intense”, referindu-se la situaţia românilor care nu au putut intra în Mexic. Aurecu a precizat că foarte delicat a fost aspectul alertei generale, pe baza cetăţeniei române, care a fost emisă de Mexic, contrar practicilor internaţionale.

„A fost o perioadă complicată, de demersuri diplomatice intense. Mă bucur că am reuşit să rezolvăm această situaţie complicată şi într-adevăr, discuţia de aseară a fost hotărâtoare pentru a obţine soluţionarea. (…) Cea mai delicată, aici, a fost existenţa unei alerte de securitate cu caracter general, pe baza cetăţeniei române. Ori astfel de alerte de securitate cu caracter general sunt contrare practicii internaţionale şi asta este un apel pe care i l-am precizat foarte clar omologului meu mexican”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi24, joi seară.

Aurescu a mai precizat că această situaţie a decredibilizat Mexicul ca destinaţie turistică. 

„Într-un final autorităţile mexicane au hotărât că este o problemă complicată care poate să afecteze grav relaţia bilaterală. Această situaţie a a afectat credibilitatea Mexicului ca destinaţie de  călătorie pentru turism, în orice caz pentru cetăţenii români. După această alertă cu caracter general a fost anulată, de aici înainte, toate procesările de cetăţeni români care ajung în Mexic, se vor face individual. Dacă există probleme, să spunem persoane certate cu legea, cum ştim că au mai fost, ele vor fi tratate individual”, a declarat ministrul de Externe. 

Întrebat de ce a fost generată această alertă de securitate pentru cetăţenii români, Aurescu a declarat că nu a primit detalii concrete, dar că ştie că cinci români din grupul blocat pe aeroportul din Cancun aveau alerte individuale. 

„Nu am avut detalii concrete. Din informaţiile pe care le avem, ceea ce ştim este că e vorba de o alertă de securitate care se referă la eforturile autorităţilor mexicane de combatere a crimei organizate transfrontaliere. Din grupul acesta de cetăţeni care erau încă pe aeroport şi aşteptau returnarea în ţară, ei au intrat toţi, cu excepţia a cinci persoane pentru care într-adevăr existau nişte alerte individuale. Respectivele persoane sunt în curs de a reveni în ţară, mâine ar trebui să ajungă cu avioane de linie care fac curse către Cancun”, a mai declarat Aurescu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here