Avertisment al șefului OMS: Vor continua să apară noi variante de coronavirus

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a declarat vineri că varianta Delta a coronavirusului, identificată pentru prima dată în India, este „cea mai transmisibilă dintre variantele identificate până acum” și s-a răspândit deja în 85 de țări.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că varianta Delta se răspândește rapid în rândul persoanelor nevaccinate.

Începem să vedem creșteri ale ratei de transmisibilitate în întreaga lume. Mai multe cazuri înseamnă mai multe spitalizări, ceea ce înseamnă o presiune mai mare pe angajații din domeniul sanitar și pe sistemele de sănătate, fapt ce duce la creșterea riscului de deces”, a spus vineri șeful OMS, într-o conferință de presă, potrivit Associated Press.

OMS a transmis anterior că vaccinurile pentru COVID-19 autorizate par să ofere o protecție puternică împotriva variantei Delta, dar a avertizat cu privire la faptul că lipsa accesului la vaccinuri în țările sărace le face extrem de vulnerabile.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai spus că răspândirea necontrolată a coronavirusului ar putea duce la apariția și mai multor variante.

Ne așteptăm să apară și să fie raportate noi variante. Asta fac virusurile, evoluează”, a adăugat șeful OMS.

Până în prezent, cel puțin 212 de țări și teritorii au administrat peste 2 miliarde de doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2. Totuși, doar 10% din populația lumii, adică aproximativ 782 de milioane de oameni, a fost complet imunizată prin vaccinare, potrivit datelor Our World in Data.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here