Bogații Rusiei, îngroziți de coronavirus. Golesc piața de ventilatoare și își transformă palatele în clinici

În timp ce bogați Rusiei se pot autoizola în lux, greutățile i-ar putea totuși lovi dacă infecțiile cu noul coronavirus se vor răspândi în toată țara. Motivul? Spitalele de stat sunt singurele instituții care primesc pacienți bolnavi din cauza acestui virus.

Dar The Moscow Times a găsit dovezi, pe baza a zeci de interviuri, că cei mai bogați oameni ai Rusiei improvizează adevărate clinici medicale în propriile case pentru a se asigura că pot beneficia de îngrijiri mai bune decât cetățenii de rând, în caz că se infectează. În plus, cumpără și fac stocuri de ventilatoarele care s-au dovedit esențiale pentru salvarea vieții, în cazuri grave, lucru care ar putea avea un impact decisiv asupra capacității Rusiei de a trata grupuri mari de pacienți cu Covid-19.

„Am reușit să obținem unul până acum și încercăm să mai obținem două”, a declarat un membru al unei astfel de familii, pentru The Moscow Times, solicitând să rămână anonim. Potrivit sursei citate, dispozitivul a costat 1,8 milioane de ruble (aproximativ 22.500 de dolari). „Dar există o listă de așteptare de opt luni”, mai adaugă persoana în cauză.

Deoarece ventilatoarele ajută pacienții cu coronavirus să respire pe măsură ce plămânii lor încep să intre în colaps, au devenit rapid unul dintre cele mai căutate dispozitive medicale de pe planetă. Întrucât sistemul medical din Italia a fost în cele din urmă copleșit de pacienții cu coronavirus, medicii și-au dat seama că nu au suficiente ventilatoare pentru a-i salva pe toți. Ca atare, în Italia deja a fost instaurat triajul în funcție de șansele de supraviețuire ale „candidaților” la un aparat de respirație artificială.

Un scenariu de coșmar, care a sunat rapid alarma în majoritatea țărilor.

Deși Rusia a raportat, până în 21 martie, doar 253 de cazuri de coronavirus, cifrele cresc în fiecare zi. La începutul acestei săptămâni, The Moscow Times a relatat că procedurile de testare din Rusia ar putea fi o cauză a subestimării acestor cifre.

Potrivit datelor transmise The Moscow Times de grupul Headway, din Moscova, Rusia are în jur de 42.000-43.000 de ventilatoare în spitalele de stat din întreaga țară – o medie de aproximativ 29 de ventilatoare la 100.000 de locuitori. Un număr semnificativ mai mare decât cele 8 ventilatoare la suta de mii de oameni, pe care le posedă Italia.

Dar experții medicali care au vorbit cu The Moscow Times sunt îngrijorați de faptul că ventilatoarele sunt concentrate în cele mai bogate centre urbane din Rusia, respectiv Moscova și Sankt Petersburg. Conform sursei citate, aproximativ 25% dintre ventilatoarele țării se află în cele două regiuni.

Pavel Brand, directorul Klinika Semeynaya, un lanț de clinici din capitala rusă, a declarat că colegii din unele regiuni i-au spus că există doar șase ventilatoare la 100.000 de persoane și că multe dintre ele „sunt vechi și de calitate slabă“. Aceste estimări sunt similare cu datele obținute de site-ul de știri Meduza, respectiv cinci ventilatoare la 100.000 de locuitori, în regiunea Kaluga.

Irina Podolyan, medicul adjunct al Spitalului Clinic nr. 101 din Lermontov, un oraș din regiunea de sud a Stavropol – care a văzut primul său caz de coronavirus în această săptămână – a spus că spitalul are fie trei, fie patru ventilatoare utilizabile, după ultimul inventar.

„Dar sunt concepute pentru a fi utilizate în multe cazuri”, a spus ea. „Pacienții cu traumatisme severe de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale sau otrăvire necesită, de asemenea, ventilație mecanică. Într-un focar de coronavirus, este posibil ca aceste dispozitive să nu fie suficiente pentru toată lumea.

Soțul ei, Serghei, care este chirurg la spitalul respectiv, a adăugat că ventilatoarele lor sunt demodate și că nu are bani la dispoziție pentru a cumpăra mai multe.

Potrivit The Moscow Times, pentru a încerca să reducă discrepanțele, Rusia a alocat deja bani regiunilor pentru astfel de achiziții. Regiunea siberiană Tomsk, de exemplu, a primit 8 milioane de ruble (100.000 USD) – suficiente pentru dotarea cu patru ventilatoare de top.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here