Boris Johnson, în mijlocul furtunii, după ce ar fi spus că preferă mormane de cadavre decât un alt lockdown

Premierul britanic, Boris Johnson, s-a confruntat cu o presiune crescândă, luni seară, după ce a fost acuzat că a făcut afirmaţii potrivit cărora ar prefera să vadă mormane de cadavre decât să mai instituie un lockdown, transmite The Guardian.

Confruntat de furia rudelor îndoliate, Johnson și miniștrii principali din cabinetul său au negat insistent că premierul ar fi spus, după aprobarea cu reticenţă a unui al doilea lockdown, la sfârşitul anului trecut: “no more fucking lockdowns – let the bodies pile high in their thousands”.

Guvernul se confruntă, de asemenea, cu chemări în număr tot mai mare la o anchetă publică asupra pandemiei care, în 2020, a lăsat Marea Britanie cu unul dintre cele mai grave bilanțuri în materie de decese, din rândul marilor economii.

Publicate în premieră, luni, de către Daily Mail,presupusele comentarii ale lui Johnson ar fi fost făcute după ce premierul s-a lăsat convins să accepte un blocaj de patru săptămâni, în noiembrie. Experţii din consiliul Sage recomandaseră reducerea cazurilor de coronavirus, care se aflau în creştere, iar Johnson ar fi avertizat la acea vreme că nu va mai sprijini niciodată un alt blocaj național.

ITV a relatat că sursa susține că respectiv comentariu a fost făcut de la un birou din Downing Street, după o întâlnire dură cu miniștrii, mai degrabă decât în ​​timpul întâlnirii.

Vorbind cu The Guardian, o sursă a sugerat că comentariile au fost auzite de un număr mic de oameni, în afara biroului Johnson. O a doua sursă, care nu a auzit comentariile în mod direct, a afirmat că au existat „discuții” despre ele, în Downing Street, anul trecut, deși sursa amintită arată că expresia folosită a fost: “no more fucking lockdowns … no matter the consequences”.

În ciuda negărilor oficiale ale lui Johnson și a purtătorului de cuvânt al acestuia, BBC a transmis că a confirmat remarcile, pe surse, și a că acestea au fost făcute „în timpul unei discuții aprinse, la nr. 10”.

Michael Gove l-a apărat, luni, pe prim-ministru în Camera Comunelor. „Am fost la întâlnirea din acea după-amiază cu prim-ministrul și alți miniștri … prim-ministrul a luat o decizie în acea ședință de a institui un al doilea blocaj, el a luat decizia ulterioară de a institui un al treilea blocaj”, a declarat el, în Camera Comunelor.

„Acesta este un prim-ministru care a fost el însuşi într-o secţie de terapie intensivă. Ideea că ar spune orice astfel de lucru mi se pare incredibilă. Eram în acea cameră, nu am auzit niciodată un limbaj de acest gen”. O sursă care a vorbit cu Guardian a afirmat că Gove nu a auzit el însuși comentariile și a sugerat ca miniștrii care nu știu dacă comentariile sunt sau nu adevărate sau nu mai nege atât de puternic.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here