Carantină totală în România. Ionannis: Restricțiile de circulație pe timpul zilei devin obligatorii. Am convenit să folosim și armata

Sursa: Presidency.ro

În România intră în vigoare carantina totală, începând de miercuri 25 martie. Anunțul a fost făcut, marți de președintele Klaus Iohannis. Prin urmare, circulația va fi supusă unor restricții și pe timpul zilei, în intervalul 6.00-22.00. Până acum, acest lucru era la nivel de recomandare.

Totodată, armata va primi atribuții pentru a sprijini forțele de poliție și jandarmerie, în scopul monitorizării și asigurării carantinei totale.

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis:

„Tocmai am încheiat o ședință de lcuru. Au participat prim-ministul, ministrul de interne, al sănătății și ministrul apărării.

Am evaluat situația care devine din ce în ce mai complexă. Am discutat măsurile suplimentare care se cer luate în această perioadă și pot să vă spun că am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a încetini răspândirea infecției cu coronavirus.

Se vor introduce noi restricții în sensul în care ce a fost până acum o recomandare, devine o obligație. Stăm acasă. Oamenii pot să iasă din casă pentru a merge la serviciu sau pentru a face cumpărăturile de pe o zi pe alta. 

Am convenit să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau izolare măsuri de supraveghere electronică, pentru ca aceste măsuri să fie respectate integral. 

Am convenit să folosim și armata pentru a gestiona mai bine situațiile din teren. Armata va dispune personal care va suplimenta forțele de poliție.

Persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale și de restricții speciale. Pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale. Vor trebui, în interesul lor propriu, să stea tot timpul acasă. 

Restricțiile vor intra în vigoare începând de mâine”, a declarat Klaus Iohannis.

Până azi, restricțiile privind circulația persoanelor se aplicau doar între orele 22.00 – 6.00. Pentru a se putea deplasa, fiecare persoană trebuie să aibă asupra sa, pentru a o prezenta polițiștilor sau jandarmilor, o adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere, după caz, și actul de identitate. Chiar dacă nu a fost anunțat explicit acest lucru, cel mai probabil adeverința de la angajator sau declarația pe proprie răspundere vor deveni obligatorii și în timpul zilei.

Iată modelele celor două documente, pe care le puteți descărca și printa:

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marți, la Palatul Cotroceni, cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi cu ministrul Sănătăţii, Victor Costache, pe tema situaţiei create de coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here