Partidul lui Viktor Orban, învins în bătălia pentru Budapesta

Sursa: Facebook

Candidatul susţinut de mai multe partide de opoziţie are şanse să fie ales primar al Budapestei, conform rezultatelor parţiale, el învingându-şi adversarul sprijinit de partidul premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, transmite News.ro.

De asemenea, se profilează o victorie a partidelor de opoziţie şi în 10 din cele 23 de oraşe mari din ţară.

Ecologist, de stânga, Gergely Karácsony a strâns în jurul lui socialişti, politicieni de centru dar şi liberali. Programul său cuprinde construirea de locuinţe sociale, dar şi gratuitate în transportul public pentru copii. European convins, el ar putea candida împotriva lui Orban peste trei ani.

Istvan Tarlos este primar la Budapesta din 2010, din partea Fidesz, și a dus o campanie foarte agresivă, acuzându-l pe Gergely Karácsony că vrea să transforme oraşul într-un circ.

Alegerile locale au avut loc în 3 600 de localităţi ale ţării şi, înaintea scrutinului analiştii estimau că pentru prima oară după 10 ani partidul lui Viktor Orban nu este sigur de o victorie zdrobitoare.

Tarlos l-a contactat telefonic pe adversarul său pentru a-l felicita, a declarat un purtător de cuvânt al lui Gergely Karacsony, citat de Agerpres.

Washington Post notează însă că, în ciuda rezultatului dezamăgitor din capitală, premierul Viktor Orban nu se va lăsa prea ușor. Potrivit jurnaliștilor americani, este de așteptat să continue politicile combative ale lui Orban în materie de migrație, ca și apetitul acestuia pentru centralizarea puterii și controlul asupra mass-media.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here