Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea din perioada comunistă, a decis vineri Curtea de Apel București. Decizia nu este definitivă, iar fostul președinte a anunțat că va face recurs.

UPDATE: „Pentru mine e o oarecare amărăciune după ce am condamnat comunismul, am deschis arhivele Securității și le-am transferat către CNSAS, din dispozitia mea, acum să am un asemenea verdict”, a declarat vineri, la Digi24, Traian Băsescu.

Pe 18 decembrie 2006, Traian Băsescu a condamnat regimul comunist ca fiind „ilegitim și criminal”, pe baza unui Raport făcut de o comisie prezidențială de istorici care au lucrat aproape un an sub coordonarea lui Vladimir Tismăneanu.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian„, se arată în minuta judecătorilor Curții de Apel București, potrivit Mediafax.

Fostul președinte poate face recurs la decizia magistraților în 15 zile de la comunicare, iar acesta poate fi depus tot la Curtea de Apel București.

Am văzut decizia CAB voi Contesta la Înalta Curte decizia. Nu îl acuz pe judecător. Asta e, e părerea dânsului. Voi încerca să explic mai bine. Nu vreau să speculez lucrurile. Voi face contestație. Nu vreau să dezvolt, e un proces în curs. Dacă decizia rămâne definitivă, se va aplica legea” ,  a declarat Băsescu.

Dosarul judecat de CAB a fost deschis după ce Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a solicitat instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul fostului preşedinte.

La ultimul termen din dosar, Traian Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securități, așa cum a susținut în repetate rânduri. „Nu il comentez (procesul, n.r.), trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu și CNSAS, ne va împăca un al treilea, judecătorul.

Băsescu a declarat, pe 5 septembrie , în fața instanței de la Curtea de Apel București, că nu a știut niciodată că i s-ar fi alocat un nume conspirativ și a subliniat că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.
”Eu nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea”, a declarat Băsescu. „Niciodată n-am știut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluție am aflat de legatura contrainformaților militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forțelor navale, asa scrie și pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate și sunt semnate „Căpitan Traian Băsescu. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov”, a spus Băsescu în fața instanței.

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat la Secţia Contencios Administrativ Fiscal dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.
În acţiunea depusă la CAB de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, studiată de Mediafax, se afirmă că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MApN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here