Când ar putea scăpa Italia de coronavirus. Ziua „Z”, la mijlocul lui mai. Patru regiuni vor fi „eliberate” în câteva zile

Luminița de la capătul tunelului este încă departe în Italia, dar pâlpâie și devine tot mai vizibilă, scrie, marți, Corriere de la Serra, într-un articol dedicat sfârșitului epidemiei de coronavirus. Și, mai ales, dedicat orizontului de timp în care s-ar putea stinge epidemia în Italia.

Materialul avansează și câteva date posibile, pornind de la calcule făcute pe baza datelor statistice. Dacă aceste calcule nu mint, notează Corriere, și dacă nici comportamentul italienilor nu va cunoaște derapaje, atunci se poate vorbi de sfârșitul coșmarului undeva în intervalul 5-16 mai. Altfel spus, acesta e orizontul de timp în care specialiștii se așteaptă să declare Ziua Z, cea în care nu va mai fi înregistrată nicio infecție sau acestea vor fi foarte puține și izolate.

Nu în toată Italia problema va dispărea în același timp. Unele provincii vor fi fruntașe la acest capitol, altele vor continua să se mai zbată o perioadă.

În unele dintre ele, se văd de pe acum rezultate mai bune în urma măsurilor restrictive luate de autorități. De pildă, în Trentino-Alto Adige, acest prag ar putea fi trecut în data de 6 aprilie, în Basilicata în ziua următoare, în Valle d’Aosta a doua zi, în timp ce în Puglia Ziua Z ar putea veni în 9 aprilie.

Veneto va tinde spre zero infecții, din punct de vedere statistic, în data de 14 aprilie. Ar putea fi 16 aprilie pentru Lazio, iar între cele două s-ar înghesui Calabria și Campania. 

Cel mai greu este pentru Toscana, potrivit simulărilor de acum. Curba e lentă, iar momentul mult așteptat ar putea sosi abia în 5 mai.

Lombardia mult încercată ar putea cunoaște ieșirea din marasm în 22 aprilie, iar regiunea Emilia-Romagna tinde spre pragul respectiv la 28 aprilie.

Sursa: Corriere dela Serra

Datele sunt încă incerte în privința a patru regiuni: Marche , Molise , Sardinia și Campania. Acestea încă nu au intrat pe panta descendentă a curbei. Mai mult, în Campania, ultima săptămână a înregistrat o creștere a cazurilor cu de la 80 la 189 mai multe decât în ​​ziua precedentă.

Estimările sunt publicate de Einaudi Institute for Economics and Finance (Eief), un centru de cercetare universitar independent, dar susținut de Banca Italiei.

Corriere dela Serra notează că autoritățile de la Roma au fost în toată această perioadă foarte transparente cu evoluția cazurilor de îmbolnăviri în Italia. Lipsea însă o măsurare a direcției spre care se îndreaptă epidemia și o localizare a punctului de aterizare.

Prin acest studiu, Institutul Einaudi încearcă să umple golul de înțelegere a tendințelor, punctează publicația, valorificând experiența economiștilor în utilizarea datelor statistice. 

Datele utilizate sunt cele furnizate de Protecția Civilă, timp de 35 de zile, în fiecare seară. Eief a calculat variațiile zilnice și evoluția lor în timp, formulând apoi propriile extrapolări. Lucrarea este coordonată de prof. Franco Peracchi, profesor de economie la Universitatea Tor Vergata, director de masterate în economie la Universitatea Georgetown din Washington. 

Deocamdată, studiul clarifică pentru prima dată un lucru important: oferă un orizont. Altfel spus, diagnosticarea cu Covid-19 va dispărea până în 16 mai în șaisprezece dintre cele 20 de regiuni italiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here