Când începe în Rusia procesul jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de spionaj

Sursa: X

Procesul jurnalistului american Evan Gershkovisch, acuzat că a strâns informaţii despre o uzină de tancuri ruse în folosul CIA, va începe pe 26 iunie la Ekaterinburg, în regiunea Ural, a anunţat luni tribunalul însărcinat cu ancheta, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

Procesul acestui jurnalist de la Wall Street Journal (WSJ), în vârstă de 32 de ani şi arestat în martie 2023, în timpul unui reportaj la Ekaterinburg, „se va derula în spatele uşilor închise”, a precizat tribunalul regional de la Sverdlovsk într-un comunicat.

„Prima audiere a fost fixată pentru 26 iunie 2024”, a precizat tribunalul.

Jurnalistul, care a lucrat şi pentru AFP la Moscova, între 2020 şi 2021, este acuzat de „spionaj”, crimă pasibilă de 20 de ani de detenţie.

Evan Gershkovisch, angajatorul său şi ţara sa resping ferm aceste acuzaţii, pe care Rusia nu le-a demonstrat niciodată, şi denunţă un dosar fabricat.

Parchetul rus îl acuză pe Evan Gershkovich că „a adunat informaţii secrete” despre Uralvagonzavod, în folosul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA.

Uralvagonzavod este unul dintre cei mai mari producători de arme din Rusia, care fabrică în special tancuri de luptă T-90 folosite în Ucraina şi tancul de nouă generaţie Armata, precum şi vagoane de mărfuri.

Rusia nu a prezentat niciodată public dovezi şi întreaga procedură a fost clasificată ca fiind secretă.

Aceste acuzaţii sunt de o gravitate inedită pentru un jurnalist străin, de la destrămarea Uniunii Sovietice încoace.

INFO RUSIA | Cruzime față de copiii cu autism / Coca-Cola și viitorul său în Rusia / „Eliberatorul” rus ucide o dată la două zile / Și „patrioți”, și cu pretenții / Ceva nu merge bine / În comerțul cu China, ceva scârțâie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here