Când vom ajunge cu metroul la aeroport?

Fostul lider comunist al României, Nicolae Ceaușescu, a construit sistemul de transport subteran al Bucureștiului, metroul. Îi lipsesc detaliile ornamentale sau măreția metrourilor din Napoli sau Moscova, deoarece a fost construit pentru viteză de tranzit și din motive practice.

Ar fi fost construit mai devreme, dar planurile au fost date uitării într-un sertar din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, urmată de o perioadă de tensiuni politice care s-a încheiat la instalarea comunismului. S-a deschis în 1979 și transportă peste 700.000 de călători pe săptămână.

Ceaușescu a fost executat în urmă cu 30 de ani, iar Bucureștiul a cunoscut o creștere urbană rapidă de atunci. Cu toate acestea, politicienii și urbanistii nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor locuitorilor, deoarece nu au planificat și construit o rețea de transport public pentru a răspunde nevoilor actuale ale orașului.

În comparație cu alte modalități de deplasare, transportul public este considerat opțiunea Cenușăreasa, cu o valoare „de statut” scăzută, dar oamenii au nevoie și de soluții practice, iar metroul este alegerea populară în zonele pe care le acoperă. Deci, să aruncăm o privire asupra altor orașe.

Viena, o destinație turistică cheie are U-Bahn, cu cinci linii și 104 stații și este utilizat de milioane de oameni în fiecare an. În Ungaria, Budapesta a fost primul oraș continental care a deschis un sistem subteran și are în prezent patru linii (ultima construită în 2014) și aproximativ 40 de stații, inclusiv una care circulă spre aeroport. Orașul se mândrește cu bunul său sistem de transport public. https://www.introducingbudapest.com/metro

Sunt londoneză, iar “the Tube”, așa cum numim noi metroul, are 11 linii, 402 kilometri, 270 de stații și transportă 5 milioane de călători pe zi. S-au construit linii noi de când am părăsit orașul. în anii ’90.

Metroul București are patru linii și 52 de stații. Au fost construite noi stații în ultimii ani, dar asta nu rezolvă problema. Oamenii sunt nemulțumiți că există zone care nu sunt acoperite de sistem.

Locuitorii așteaptă de ani de zile linia Est-Vest, Pantelimon – Râul Doamnei, și linia care merge spre nord de-a lungul DN1 până la aeroport. Este greu de spus dacă lipsa forței de muncă, complicațiile tehnice sau corupția sunt de vină pentru întârzierea deschiderii liniilor.

Blocajele de trafic din aceste zone sunt legendare chiar și după standardele bucureștene. Lipsa unui transport public eficient are un efect negativ și îi rănește pe șoferi, pietoni, rezidenți, oameni de afaceri, turiști și pe toți ceilalți.

Calitatea vieții s-a deteriorat în ultimii ani din cauza traficului aglomerat, cauzat în parte de un sistem de transport incomplet și insuficient. Știu că unii români adoră mașinile, SUV-urile mari, negre, dacă este posibil, ca simbol al statutului, dar cât de eficient este? Poți conduce un Porsche sau un Land Rover, sau un alt automobil, dar cât de plăcut este să stai ore în șir în trafic, zi de zi, ca să nu mai vorbim de poluare?

Oamenii deștepți au început să utilizeze biciclete, motociclete și e-scutere. Mersul pe jos poate fi mai rapid decât să stai într-un blocaj de trafic. Dar aceste alternative nu răspund nevoilor tuturor. Lipsa unui sistem subteran decent a devenit unul dintre marile minusuri ale Bucureștiului. Oamenii petrec literalmente ore în trafic, ceea ce poate fi stresant și o pierdere de timp, o resursă limitată. Bucureștiul are parcuri și muzee fermecătoare, așa că de ce ar vrea locuitorii orașului să își petreacă timpul liber într-un blocaj de trafic?

Dacă acest lucru sună exagerat, proprietățile care se află în apropierea unei linii de metrou au o valoare mai mare, iar când se pornesc noi afaceri sau companiile existente se mută, oamenii întreabă: „este aproape de metrou?”, deoarece acest lucru face ca locația să fie mai accesibilă și să îi crească valoarea. Parcarea în București dă dureri de cap așa cum poate atesta oricine a locuit aici câteva luni, din cauza numărului de mașini care intră și ies din oraș.

O evoluție pozitivă este extinderea rutelor autobuzelor orășenești, din satele periferice, cum ar fi Cornetu și Voluntari, în București, ceea ce ușurează accesul oamenilor și îmbunătățește traficul. Am auzit povești despre oameni care s-au mutat în zonele verzi din imediata apropiere a Bucureștiului la începutul anilor 2000, doar pentru a afla că micuții lor au devenit adolescenți și preferă transportul în comun, mai degrabă decât să fie duși de mama sau de tata cu mașina pentru a ajunge în oraș.

Un oraș inteligent are nevoie de opțiuni inteligente și asta înseamnă varietate și posibilitatea de a alege, ceea ce ar face ca transportul prin oraș să fie mai rapid și mai ușor pentru toți. Este plăcut să vezi o mașină strălucitoare (fără praf din câmpiile valahe), dar ar fi și mai plăcut dacă am vedea-o când trece pe lângă o stație nou-nouță de metrou care tocmai s-a deschis în Drumul Taberei sau la Aeroportul Henri Coandă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here