Cunoscutul cantautor Doru Stănculescu, născut la 25 iunie 1950, la Bucureşti, a decedat luni în apartamentul său din Capitală, a confirmat, pentru Agerpres, familia artistului.

Potrivit familiei, artistul va fi înmormântat, cel mai probabil, la Cimitirul Reînvierea din Capitală, unde va fi depus luni seară.

Membru fondator al Cenaclului Flacăra, Doru Stănculescu a debutat în anul 1968 cu melodia „Ion Crâşmaru”, pe versuri de Octavian Goga.

A realizat muzica filmului „Porţile albastre ale oraşului” (1974), în regia lui Mircea Mureşan.

Primul material discografic al cântăreţului, un disc single, a fost editat în anul 1979 de casa de discuri Electrecord, printre hit-urile sale numărându-se „Şambala”, „Ion Vodă Cumplitul”, „Ai, hai…”, „Ecou de romanţă”, „Fără petale”.

Compozitorul şi interpretul folk Doru Stănculescu s-a născut la 25 iunie 1950, la Bucureşti. Arhitect de profesie, era fratele cântăreţei Mihaela Mihai.

 

 

De mic a fost atras de muzică, iar părinţii i-au cumpărat o vioară şi a studiat acest instrument câţiva ani, după care a început să cânte la chitară. Aşa a început să compună şi să cânte. A cântat încă din liceu, din clasa a X-a, când şi-a făcut o trupă, potrivit site-ului https://mnlr.ro/. A compus pe versurile clasicilor Ion Minulescu, George Bacovia şi Octavian Goga.

A debutat, în 1968, cu melodia „Ion Crâşmaru”, pe versuri de Octavian Goga. Doru Stănculescu a fost primul folk-ist care a apărut la televiziune, „idol pentru generaţiile de tineri răzvrătiţi”, mai indică site-ul amintit.

 

 

 

A lansat primul disc single la casa de discuri Electrecord în anul 1979 – „Ai, hai / Cântec între apele ţării”. Au urmat albumele retrospective „De-alaltăieri şi până ieri” – Vol. I (CD/MC, Intercont Music, 1998) – produs şi înregistrat de Valeriu Sterian şi „De-alaltăieri şi până ieri” – Vol. II (CD, Intercont Music, 2005) – produs şi înregistrat de Dan Andrei Aldea, potrivit site-ului discogs.com.

 

A fost primul laureat al primului Festival Studenţesc „Primăvara baladelor” organizat de Universitatea Bucureşti şi găzduit de Aula de la Drept, cu Marele Premiu, în aprilie-mai 1973. A fost primul folk-ist creator de muzică de film de lungmetraj pentru pelicula „Porţile albastre ale oraşului” (1973), în regia lui Mircea Mureşan, şi pentru pelicula „Ultima noapte a singurătăţii” (1975), în regia lui Virgil Calotescu, potrivit site-ului cinemagia.ro.

De asemenea, a fost primul laureat al primului Mare Premiu al Cenaclului Flacăra şi membru fondator al Cenaclului Flacăra, din septembrie 1973, la spectacolele căruia a participat până la desfiinţarea acestuia.

 

 

Dintre melodiile compuse de Doru Stănculescu amintim: „Ai, hai…” (versuri populare), „Avram Iancu” (versuri de Constantin Săbăreanu), „Baladă de copilărie” (versuri de Adrian Păunescu), ”Cafeaua de dimineaţă” (versuri de Doru Stănculescu), ”Cântec între apele ţării” (versuri de Constantin Săbăreanu), ”Circul” (versuri de Doru Stănculescu), „Copiii pedepsiţi” (versuri de Florian Pittiş), „Cum se naşte-un mit” (versuri de Doru Stănculescu), „Ecou de romanţă” (versuri de George Bacovia), „Ei bine, da!” (versuri de Doru Stănculescu), „Epifanie” (versuri de Doru Stănculescu), „Eu, tu, el” (versuri de Doru Stănculescu), „Fără petale” (versuri de Doru Stănculescu), „Imn” (versuri de Doru Stănculescu), „Ioan Vodă Cumplitul” (versuri de Constantin Săbăreanu), „La groapa lui Laie” (versuri de Octavian Goga), „Mandolinate” (versuri de Ştefan Octavian Iosif), „Maria şi marea” (versuri de Doru Stănculescu), „Peşte şi undiţă” (versuri de Adrian Păunescu), „Romanţa nordică” (versuri de Ion Minulescu), „Scrisoarea soldatului de orişiunde” (versuri de Doru Stănculescu), potrivit site-ului discogs.com.

A primit Premiul pentru întreaga activitate artistică la Festivalul naţional de muzică folk „Om bun” (1996) şi Diploma de Onoare a Ministerului Culturii şi Cultelor la gala muzicală „O zi printre stele” (6 mai 2002).

A cântat cu Sorin Minghiat, alături de Ioan Gyuri Pascu, Zoia Alecu, Pact by Leo Iorga & Adi Ordean, Radu Captari, Eugen Avram, Leon Magdan (Teatrul de Umbre), Marius Baţu (Poesis), Florian Stoica şi Victor Solomon (Conexiuni), în cadrul primei ediţii a concertului caritabil „Un pas înainte” din 3 decembrie 2014, scopul artiştilor reuniţi la spectacol fiind acela de a veni în ajutorul copiilor cu handicap de la Şcoala Specială nr. 1 din Bucureşti.

 

„Primii artişti care au cântat în Cenaclu au fost Tudor Gheorghe şi Doru Stănculescu. Doru Stănculescu a cântat ‘Hai, hai’ şi ‘Baladă de copilărie’ care conţinea citate din ‘Doina’ interzisă a lui Mihai Eminescu, iar Tudor Gheorghe a cântat, mi se pare, ‘Ursul românesc’ şi încă un cântec. Iar în pauza dintre două momente, Ion Caramitru a spus o anecdotă”, declara Andrei Păunescu într-un interviu acordat Agerpres în 2017.

În 2017, Doru Stănculescu a cântat la Sala Palatului din Capitală, alături de alţi artişti ai muzicii folk, în cadrul spectacolului „Remember Cenaclul Flacăra”, organizat de Andrei Păunescu. Şi în anul următor, a cântat la spectacolul de la Bucureşti al turneului naţional „Remember Cenaclul Flacăra”, care a reunit artişti din toate generaţiile Cenaclului într-o seară memorabilă, dedicată ţării, iubirii, părinţilor, dreptăţii şi libertăţii.

 

 

De asemenea, a participat, alături de alţi artişti, la spectacolul eveniment Cenaclul Flacăra Adrian Păunescu – Simfonic, care a avut loc la 1 noiembrie 2019, la Sala Palatului din Bucureşti.

A susţinut recitaluri alături de Mircea Vintilă, Alexandru Andrieş, Ada Milea, Mircea Bodolan, Zoia Alecu, Adrian Beznă, Eugen Avram, Cristian Dumitraşcu şi Nicu Zotta, în prima zi a celei de-a 30-a ediţii a Festivalului Om Bun, o ediţie aniversară cu 30 de recitaluri online oferite de 30 de artişti folk, ce a avut loc în perioada 29-30 martie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here